Tais: Petarde nisu igračke

Stručnjak za upravljanje kvalitetom zraka, klimatske promjene i ekologiju Martin Tais upozorava da petarde nisu igračke.

– Najčešće postaju uzrok ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Uvijek je bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom, najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe – istakao je Tais.

Naime, Udruženje “Facultas za prosperitet mladih” u okviru projekta “Božić i Uskrs u općini Stari Grad” koji financira Europska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), na području te općine provodi preventivnu kampanju “Mir s vama”.

Ciljevi ove kampanje su sprečavanje maloljetničke zloupotrebe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava, kako bi božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru, a povećala se opća sigurnost građana općine Stari Grad, posebice maloljetnika, te postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira.

Radi slavlja, kao i u prošlim godinama, velik broj građana u slobodnoj će prodaji nabavljati petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva, pa se s razlogom očekuje da će i maloljetne osobe nezakonito nabavljati takva sredstva, što je nedopušteno.

Na području općine Stari Grad građanima su podijeljeni promotivni letci te primjerci CD-a popularne duhovne glazbe pod nazivom “Mir s vama”, koji je predstavljen 20. decembra u okviru programa Svečanog božićno-novogodišnjeg prijema u Galeriji Franjevačkog samostana Sveti Ante na Bistriku, saopćili su organizatori.