Tajne (i korisne) pretraga za Google

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Kao korisnik interneta postoji izvjesna šansa da kao i većina za pretraživanje istog koristite Google.

Taj isti Google u sebi krije velik broj alata koje možete koristiti jednostavnim upitima unutar same pretrage.

Prije no što se bacimo na nabrajanje specijalnih moći jednog od najvećih pretražnika na internetu spomenimo kako niti jedan podatak koji dobijete iz ovih pretraga nije javan. Svaka od naredbi vezana je isključivo na vaš Google račun, tako da ne trebate brinuti za svoju privatnost više nego što biste se trebali zabrinjavati samom činjenicom da koristite usluge Googlea.

Nedavno dodana opcija za pretragu je ‘I've lost my phone.’ (bez navodnika i s tačkom). Ovime ćete automatski dobiti lokaciju vašeg pametnog telefona koji je logiran u vaš Google račun. Možete se nazvati te zaključati telefon na daljinu.

Druga pretraga je ‘My Deliveries’ koja vam u sklopu jednostavne tablice prikaže sve vaše dosadašnje narudžbe putem poznatih online dućana.

Treći korisni alat je ‘Contact ‘ kojim na jednostavan način povlačite imena iz svojih Google kontakata. Ako postoji više od jednog rezultata, moći ćete izabrati jednog od njih i skratiti si put do Google Contactsa.

Sljedeći trik koji Google ostvaruje pretragom vašeg inboxa na Gmailu je ‘My Flights’ pretraga kojom na vješt način vadi popis vaših nedavnih letova te ih trpa u elegantnu tablicu dostupnu untar same pretrage.

Sličnu stvar radi ‘My Hotels’ koji pregledava vaš inbox i iz mailova vezanih uz booking ili hotele povlači informacije te oblikuje tablicu s popisom vaših nedavnih posjeta hotelima, hostelima te više manje svemu gdje ste se bukirali i dobili potvrdu putem emaila.

‘My Bills’ pregledava vaš Gmail i izbacuje spisak svih neplaćenih i plaćenih računa koji imaju trag u vašem webmailu.

‘My Shows’ ispisuje detaljni popis koncerata, kino i pozorišnih predstava ukoliko iste imaju trag u vašem računu na Googleu. Pretraga doista vadi relativno tačne rezultate, a moguće ju je kombinirati sa ‘My Reservations’.

Konačno, tu je ‘My Photos’ koji elegantno generira preview svih vaših fotografija pohranjenih unutar Googlea.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.