Taksisti ZE-DO kantona izborili se za svoja prava

Danas je više od 250 taksista iz svih općina Zeničko – dobojskog kantona (ZDK), formiralo kolonu dugu više od kilometra ispred sjedišta Vlade i Skupštine ZDK. Na nogama su ispred zgrade Vlade i Skupštine ZDK čekali ishod sjednice Skupštine ZDK, zbog koje su i protestvovali.

Podsjetimo, na dnevnom redu pred zastupnicima su se našle izmjene propisa o obavljanju taksi djelatnosti, koji bi omogućili da općinska vijeća određuju broj taksista, dok je to do sada činilo udruženje taksista, uz saglasnost Kantona.

Raif Seferović, ministar za prostorno uređenje, saobraćaj i komunikacije i zaštitu okoline u Vladi ZDK smatrao je da je “došlo vrijeme da se djelovanje taksista uokviri u zakone”, te da je nemoguće da “udruženje građana provodi zakon”. Izmjene odluke prošle su pozitivno na Vladi ZDK, a taksisti su najavili da će, ako odluku potvrdi Skupština, blokirati sve raskrsnice u Zenici.

Nakon višesatne rasprave, zastupnici Skupštine ZDK večeras su većinom glasova odbacili prijedlog da se izmjene propisi koji regulišu taksi udruživanje. Time su taksisti izvojevali veliku pobjedu.

“Za izmjene propisa glasalo je samo devet poslanika SDP-a, čiji ministar je predložio izmjene. Poslanici ostalih stranaka su bili protiv ili uzdržani, čime je pokazano koliko je Vlada imala podršku Parlamenta u svojoj nakani”, kazao nam je oko 17,30 sati Dajić, nakon izlaska iz skupštinske sale.

Pogledajte snimke danas sa Bulevara i poslušajte – govori Dževad Dajić, predsjednik Kantonalnog udruženja taksista ZDK.

(VisokoIN.com)