Talgo vozovi konačno kreću u augustu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Talgo vozovi, koji su prije tri godine kupljeni za 67,6 miliona eura od Španije, konačno će u augustu početi saobraćati na šinama BiH, ali i Srbije, Hrvatske te Mađarske.

Podsjećamo, radi se o pet dnevnih i četiri noćne garniture savremenih vozova s televizorom, internetom, tuš-kabinom i ostalom luksuznom opremom, koji su godinama skupljali prašinu u depou u Rajlovcu.

Rezultat je ovo dogovora u Sarajevu, u kojem je boravila delegacija španske kompanije Talgo iz Madrida, a u kojem su sudjelovali generalni direktor Jose Maria Oriol Fabro, federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić te članovi Uprave Željeznica FBiH.

Za uvođenje talgo vozova na šine BiH saznaje se da je već osigurano i 1.200.000 eura koji su dio kredita koji će biti finansirani putem španskih razvojnih fondova. Bijedić je potvrdio ovu informaciju, kazavši da će talgo projekt konačno početi funkcionirati.

‘S direktorom kompanije talgo iz Madrida dogovorili smo da već na postojećim linijama koje imamo prema Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj samo zamijenimo putničke talgo vozovima. Riječ je o pet linija i jednoj prema Pločama’, rekao je Bijedić.

Stoje godinama

Pojasnio je da će već krajem augusta biti provedena testna vožnja na osnovu koje će se vidjeti hoće li uopće biti uvođene nove linije, piše Dnevni avaz.

‘Tek 10. decembra se utvrđuje dnevni red novih linija za Evropu. Do tada, vidjet ćemo kako će putnici reagirati na talgo vozove nakon zamjene putničkih vozova. Većina ni ne zna da ih imamo. S dobrim marketingom, kako Uprave ŽFBiH, Ministarstva, ali i kompanije Talgo, ispratit ćemo cijeli projekt do kraja te vidjeti hoćemo li se upuštati u nove linije’, rekao je Bijedić.

Naglasio je da je Špancima na sastanku bilo čudno što vozovi godinama stoje u halama, a ne voze.

‘ Oni ne mogu da se dozovu pameti, misle da je to trebalo početi davno, ali mi ne možemo praviti gubitak na gubitak’, istakao je Bijedić.

Uskladiti cijene

Saznaje se da još nije dogovoreno kolika će biti cijena usluga talgo vozova, s obzirom na luksuz koji će putnici imati tokom putovanja. Cijenu koju će morati odobriti Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH uskoro će odrediti Uprava Željeznica FBiH.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.