Tanović u Beogradu: Prvo sam čovjek, pa tek onda umjetnik

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Bosanskohercegovački reditelj internacionalne karijere, oskarovac Danis Tanović izazvao je veliku pažnju publike na 20. Festivalu autorskog filma (FAF) sa svojim najnovijim ostvarenjem u indijsko-francuskoj koprodukciji “Tigrovi”.

Dramatična priča o savremenom Davidu i Golijatu, ali bez sretnog kraja, inspirisana je istinitim događajima i sudbinom pakistanskog prodavca u multinacionalnoj farmaceutskoj kompaniji. On pokreće borbu protiv te moćne firme kada otkrije da njen proizvod – mlijeko za bebe može biti izuzetno opasan, a lokalni doktori ga preporučuju jer su na različite načine podmićeni.

Tanović je danas na konferenciji za novinare u Domu omladine Beograda rekao da mu je priču otkrio Andy Paterson, sa kojim je zatim pisao scenario, a projekat je trajao čak osam godina, zbog mogućih pravnih problema sa kompanijom “Nestle”, kao i odustajanja prvobitnog producenta BBC-ja.

Na pitanje šta mu je bio glavni motiv da se upusti u taj složeni projekat, odgovorio je da ne zna tačno da li je to umjetnički ili ljudski poriv. “Ipak, mislim da kod mene prije svega dolazi humanost, pa onda umjetnost. Sve teme kojima se bavim meni su zanimljive možda čak i više kao čovjeku nego kao umjetniku”, izjavio je autor višestruko nagrađivan za ratnu dramu “Ničija zemlja”, te socijalnu dramu “Berači željeza”…

Tanović je dodao da ga je privukla priča o čovjeku koji je digao glas protiv jedne tako velike kompanije i zbog toga sve izgubio. “U prvom scenariju on je bio heroj, nije se pominjalo da je u jednom trenutku i ucjenjivao ‘Nestle’. Kada smo otišli u Pakistan da provjerimo priču, scenario nam se raspao, ali sam ubrzo shvatio da je tako zapravo još zanimljivije, nekako ljudskije. Onda smo počeli borbu za film, koja je trajala osam godina”, ispričao je reditelj.

Naziv kompanije i imena aktera su promijenjeni. Film nije mogao biti sniman u Pakistanu, pa je ekipa radila u Indiji. Stil je dokumentaristički, ali glavnu ulogu igra bolivudska zvijezda Emraan Hashmi, što je osiguralo privatne investitore. Veliku zaslugu za konačnu realizaciju filma ima i srbijanski producent Čedomir Kolar koji živi i radi u Francuskoj.

Sa padom Berlinskog zida pale su i maske

Istinita priča počela je oko 1995. godine, ali je, kako je rekao reditelj, ovo je film o našem vremenu. “Mi smo odrasli uz filmove o herojima koji uvijek na kraju pobjede, ali je danas ovakva priča tačnija. Imam osjećaj već 15 godina da živimo u nekom predvorju, čekamo nešto što treba da se desi. Strašno je koliko više ne postoje priče u kojima mali čovjek može da pobijedi korporaciju”.

“Čini mi se da je – dok je postojao socijalizam, kapitalizam je imao prijatnije lice prema ljudima u tom sistemu, a da su sa padom Berlinskog zida pale i maske. Danas je taj kapitalizam koji mi živimo beskrupulozan. Ne znam više ni da li je kapitalizam ili više podsjeća na feudalni sistem i potpuno su se izgubile sve vrijednosti”, izjavio je Tanović.

“Tigrovi” također preispituju poziciju filmadžija koji snimaju opasnu priču i poziciju filma i medija kao mogućnosti reagovanja na konkretnu situaciju i na etička pitanja. “Strašno je da javni servis poput BBC-ja, koji se kroz historiju bavio teškim, ozbiljnim temama, danas ima strah da se bavi ovom pričom jer su advokati upozorili da će ih tužiiti”, rekao je Tanović.

Poslije sinoćne projekcije u DOB-u održan je vrlo dug i živ razgovor sa publikom, što pokazuje koliko se ova tema tiče i nas ovdje. Tanović je primjetio da je priča univerzalna i da je cijeli sistem problematičan. “Evo nedavno su u Italiji uhapsili 15 doktora jer su deset godina dobijali luksuzna putovanja od farmaceutskih kompanija. To je problem etike u cijelom svijetu”, rekao je Tanović.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.