-7.5 C
Visoko
20. Januara 2022.

Tarik Halilović: Nova lica smetaju mnogima!

Tarik Halilović, gradski vijećnik Grada Visoko ispred Platforme za progres govorio je otvoreno za PRESS o politici, atmosferi i prilikama za mlade te o njihovoj perspektivi u Bosni i Hercegovini.
Svjedoci smo brojnih dešavanja u BiH i regionu koja mlade odvode na razne krajeve svijeta, pretežno u zemlje Zapadne Evrope, a na one i koji odluče ostati, vrši se ogroman pritisak.
Danas je to nažalost svakodnevica. Nova i poštena lica u politici smetaju mnogima, a sve što radimo jeste da kažemo jasno i glasno ne korupciji, nepotizmu i kriminalu i jednih i drugih.

Niko od nas nije savršen ali činjenica je da se u Bosni i Hercegovini rađa jedna nova i buntovna generacija mladih političara, novinara i aktivista kojima je dosta da sa strane posmatraju kako “iskusniji” i “zreliji” upravljaju procesima donošenja odluka. Svijet se mijenja ogromnom brzinom i naše društvo će to morati prihvatiti, posebno starije kolege političari.

Nasuprot trenutnih struktura sada sve više dolaze do izražaja mladi i progresivni ljudi iz progresivnih organizacija koji nude nove, transparentnije načine rješavanja problema koji nas vode ka evropskoj budućnosti.

Kroz gradsko vijeće u Visokom trpim razne političke pritiske još od izbora, ali to je put koji sam izabrao i neće me bilo kakve prijetnje pokolebati. Vjerovatno su to pojedinci sada shvatili pa se na moja pitanja i inicijative odgovara paušalno ili nikako ili se iste odbijaju.

Komentari, i pozitivni i negativni, su sastavni dio svakog javnog posla ali na prijetnje ne trebamo pristajati i ne smije ih se normalizirati ma kakve one bile. Ja vrlo često jasno artikulišem svoje stavove i to mnogima smeta pa onda prijete na raznorazne načine. Od nekih neutemeljenih tužbi do drugih oblika zastrašivanja.

Mi živimo u državi u kojoj je nažalost normalno da pola budžetskih sredstava ide na administracije, birokraciju i javne uprave i to je nešto što ćemo neminovno mijenjati za dobrobit svih građana Visokog i Bosne i Hercegovine.

Ono što je bitno jeste da se mi kao društvo moramo se maknuti sa mrtve tačke. Moderno uređenje 21. stoljeća mora biti zasnovano na potrebama društva i svih stanovnika. Upravo to je moj cilj, društvo puno radilica, a malo trutova.

Unesite komentar