Tarik Hodžić: “Ideja o Otvorenom kinu je više nego dobrodošla”

Udruženje „Setup“, u okviru treće faze realizacije projekta „StoLica“, u utorak, 17. jula, upriličit će prikazivanje filmova na Otvorenom kinu iza Gradskog kina i Zavičajnog muzeja Visoko.

“Izložbom, koja je otvorena 15. juna u Galeriji ’76 Visoko, prezentovali smo niz projekata. Jedan od njih je prostor iza Zavičajnog muzeja i Gradskog kina u Visokom. U okviru “Visočkog ljeta 2012”, pod pokroviteljstvom Prevent grupacije predstavit ćemo namjenu te lokacije, gdje ćemo prikazati dva filma. Radi se o filmu “LOEG – Liga izuzetnih džentlmena”, autora Tarika Hožića, koji je ujedno i premijera filma u Visokom, te “Many man show”, film Dženana Medanovića”, istakla je za Q radio glasnogovornica Udruženja “Setup”, Amila Genjac.

Prema riječima Dženana Medanovića, autora filma “Many man show”, film je nastao prije pet godina i to je priča o 55 godina amaterskog pozorišta u Visokom, jednog od najboljih amaterskih pozorišta u bivšoj Republici Jugoslaviji. Film je posvećen preminuloj profesorici Gordani Muzaferiji.

“Film “Liga izuzetnih džentlmena” je priča kako se Jugoslavija ponovo ujedinila u virtualnom svijetu igre World of Warcraft. Želio sam, konačno, ispričati pozitivnu priču sa ovih naših krajeva, ali pozitivnu priču, koja uključuje i sve okolne zemlje. Film je prikazan premijerno na Sarajevo Film Festivalu prošle godine, poslije toga je bio prikazan na Festivalu u Veneciji, Chicagu,te Banjoj Luci. Drago mi je što je došao trenutak da se film prikaže i u Visokom, a ideja o Otvorenom kinu je više nego dobrodošla. Istakao bih još najzanimljiviju činjenicu, a to je da se “Liga izuzetnih džentlmena” formirala u Visokom i upravo iz Visokog je krenula ta ideja o virtualnim svijetovima, koja je naišla na podršku u svim okolnim zemljama”, izjavio je za Q radio Tarik Hožić, autor filma “LOEG – Liga izuzetnih džentlmena”.

Udruženje „Setup“ poziva sve zainteresovane građane da prisustvuju prikazivanju filmova, u utorak, 17.07.2012. godine, sa početkom u 21:00 sat.

(VisokoIN/Radio Q)