TC Kakanj: U zaštitu okoliša i modernizaciju uloženo 170 miliona KM

Tvornica cementa Kakanj je tokom proteklih 12 godina, od privatizacije do danas, uložila više od 170 miliona KM u zaštitu okoliša, modernizaciju, rekonstrukciju i poboljšanje procesa proizvodnje i poslovanja.

– Modernizacija svakog pojedinačnog postrojenja rađena je u skladu s najstrožijim evropskim i svjetskim standardima zaštite okoliša, pa je na taj način putem svih investicija postignut dodatni uspjeh na polju zaštite okoliša – kazala je Feni koordinatorica za komunikacije Tvornice cementa Kakanj Emina Dedić.

Izgradnja novog silosa klinkera, po njenim riječima, jedna je od najvećih investicija Tvornice cementa Kakanj od kada je ušla u prestižnu porodicu svjetskog proizvođača građevinskih materijala HeidelbergCement Group.

– Radi se o ekološkoj investiciji vrijednoj deset miliona KM, a primarna svrha investicije je da se eliminišu sekundarne emisije prašine. Izgradnja silosa klinkera je još jedna od mnogobrojnih investicija Tvornice cementa Kakanj da bismo životno okruženje radnika i svih sugrađana učinili što ugodnijim i ekološki naprednim – dodala je Dedić.

Naime, klinker je poluproizvod u procesu proizvodnje cementa, i glavni sastojak cementa, a nastaje procesom pečenja krečnjaka. Građevinski radovi u BiH su sezonalni, što znači da se obustavljaju tokom zimskih mjeseci, a u najvećem obimu se provode tokom ljeta.

Da bi osigurala dovoljne količine cementa za potrebe tržišta, tvornica mora tokom zimskih mjeseci praviti rezerve klinkera. Za te potrebe do sada su korištena dva silosa ukupnog kapaciteta 50.000 tona, što nije bilo dovoljno da se smjeste sve količine koje se proizvedu u zimskom periodu, pa se klinker morao obrađivati kroz vanjsko skladištenje. Tom prilikom dolazilo je do emisija sekundarne prašine.

– S obzirom na to da Tvornica cementa Kakanj svoje poslovanje zasniva na principima ekološke odgovornosti, odlučeno je da se ulože dodatna sredstva da bi se izgradio novi silos klinkera, kapaciteta 70.000 tona, koji može zadovoljiti potrebe skladištenja. S novim silosom eliminišu se sekundarni izvori prašine – prašina prilikom skladištenja i vraćanja klinkera u proizvodni proces, a također se značajno smanjuju i dodatne emisije CO2 i buke uzrokovane radom vozila – pojasnila je Dedić.

Na ovaj način zaokružuje se ukupan sistem za eliminaciju izvora prašine u cijelom krugu TCK-a. Sve probe su već obavljene i prve tone klinkera su već deponovane u silos, ističe ona.

U septembru 2011. počela je implementacija još jedne ekološke investicije vrijedne oko pola miliona KM.

Dedić je kazala da se radi o tretmanu oborinskih voda koje će se uskoro, putem postojeće oborinske kanalizacijske mreže, skupljati u objektu taložnice, gdje će se vršiti taloženje čvrstih čestica, dok će prečišćena voda dalje ići u ranije ugrađen uljni separator. Tu će se dodatno čistiti, pa tek onda novim cjevovodom ispuštati u tok rijeke Bosne.

Završetak ove investicije očekuje se najesen.

(VisokoIN/Fena)