Teodor Meron: Najveći broj predmeta bit će završen u roku od godinu dana

Predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron predstavio je u ponedjeljak Generalnoj skupštini UN-a godišnji izvještaj o radu tog suda, obavijestivši ih o izlaznoj strategiji Tribunala, uz ocjenu da će u narednih godinu dana najveći broj predmeta biti završen.

Prema njegovim riječima, osim nekoliko predmeta u kome su optuženi nedavno uhapšeni i prebačeni u pritvor suda, svi ostali će biti okončani u narednih 12 mjeseci, dok bi većina predmeta u žalbenom postupku trebalo da bude završena do decembra 2014.godine, prenosi Tanjug.

Meron je istakao da će na brzinu kojom će biti sprovedena izlazna strategija uticati i odlazak djela zaposlenih u sudu s višegodišnjim iskustvom, kao i kompleksnost međunarodnih procedura prilikom vođenja predmeta.

On je dodao i da će Haški tribunal učiniti sve da se procesi što prije završe, uz poštovanje svih procesnih prava optuženih, kao i zaštitu svjedoka i žrtava.

Meron je također rekao da je rad Tribunala imao uticaj i na razvoj pravnog sistema u zemljama na prostoru bivše Jugoslavije, koje su same dobile da vode niz predmeta iz domena ratnih zločina.

Predsjednik suda u Hagu osvrnuo se na dvadesetogodišnjicu rada Tribunala, koja će biti u maju 2013.godine, ukazavši na značaj koji je taj sud imao na samo međunarodno krivično pravo.

Tokom dve decenije postojanja, Tribunal je pokazao da postoji izvodljivost i primjenjivost međunarodnog krivičnog prava, stvarajući osnove za nove međunarodne sudove i tribunale, kao i okvir za novi svjetski poredak, onaj u kome će svi osumnjičeni za teška kršenja ljudskih prava u vrijeme oružanih sukoba biti odgovorni za svoja djela, naveo je Meron.

Kao još jedan od uspjeha Tribunala, predsjednik suda je pomenuo i uticaj koji je Hag imao na razvoj međunarodnog humanitarnog prava, posebno onog dijela koji se tiče zaštite žrtava seksualnog nasilja.

Također, ukazao je i na činjenicu da državni imunitet koje su neke zemlje davale svojim liderima, nije spriječio sud da oni budu izvedeni pred lice pravde.

On se na kraju zahvalio državama članicama Generalne skupštine UN-a, istaknuvši da bez njihove podrške Tribunal u Hagu ne bi mogao da ostvari rezultate koji su postignuti.

(VisokoIN)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

VISOKOIN.COM

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

VISOKOIN.COM

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

VISOKOIN.COM

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

VISOKOIN.COM

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

VISOKOIN.COM

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

VISOKOIN.COM

Unesite komentar