Teška situacija s požarima u općini Konjic

U vanrednom izvještaju za 2. septembar Federalnog operativnog centra civilne zaštite, do 14 sati je zabilježen aktivni požar u Šuškovom naselju u općini Čapljina, koji se kreće prema kanjonu Bregave, ali ne ugrožava naselja.

Požar u Prebilovcima koji se kreće ka brdu također ne ugrožava naselja.

Na području Mostara, više dana gori na širem lokalitetu Rujišta. Vatra je odbijena od kuća u naselju Kušići kod Hanskog polja i na potezu Jasena-Žulja-Rabina.

Danas su vatrogasci ponovno na lokalitetu Rabina-Žulje.

Na teritoriji općine istočni Mostar, na lokalitetu Zijemlja djelovao je vojni helikopter preusmjeren od Trebinja, gaseći vatru jutros dva sata i 40 minuta.

Stanje na području općine Jablanica je povoljnije nego prethodnih dana. Požari iznad sela Glogošnica i Šanica su pod kontrolom mještana i vatrogasaca. Na brdu Bokševica, prema dojavama s terena, nema otvorenog plamena.

Protivpožarne aktivnosti usmjerene su u više zone Prenja.

Stanje je i dalje teško na požarištima u općini Konjic. Aktivno gori na području Boračke Drage na nepristupačnom terenu. Radnici šumarstva Prenj stalno pokušavaju staviti požar pod kontrolu tako da presijecaju eventualne pravce kretanja vatre.

U ispomoć su tokom noći i jutra došla četiri vatrogasna vozila iz Sarajevskog kantona te četiri iz Tuzlanskog. Upućena su na požarišta zajedno s dvjema cisternama.

Od 8.30 sati jutros helikopter Oružanih snaga djelovao je na području općine Konjic na lokacijama Kisera i Boračke Drage. Akciju je završio u 10.45 sati.

Prema informacijama Civline zaštite Konjica, izbacio je oko 25 korpi vode i imao dobre efekte. Nastavak akcije je u toku dana.

Uz pristiglu pomoć, veće su šanse da se vatra stavi pod kontrolu, ali i dalje sve zavisi od vremenskih prilika i kretanja vjetra. Vrijeme je i dalje vedro, toplo i sparno uz slab vjetar. U gradu i okolini danas je manje dima.

Aktivan je požar na brdu Bokševica, a na gašenju je angažirano lokalno stanovništvo.

Veliki požar koji je jučer zahvatio općinu Čitluk, u dužini od oko 10 km, ponovno se aktivira. Od 9.25 sati ponovno gori u Bijakovićima.

U prijepodnevnim satima vatra se aktivirala na područjima Vionica i Šurmanci.

U općini Prozor-Rama aktivan je požar na lokalitetu Ustirame, gdje je vatra došla u neposrednu blizinu stambenih objekata. Vatrogasci s mještanima brane naselje. Gori i na nepristupačnom terenu iznad naselja. Požar nadzire lokalno stanovništvo.

Vatra na lokalitetu Tošćanice je lokalizirana.

Iz općina Neum, Stolac i Ravno nema dojava o aktivnim požarima.

U Tuzlanskom kantonu, u općini Gradačac, vatrogasci gase požar niskog rastinja u Mahmut mahali.

U banovićkoj općini lokaliziran je požar na pomoćnom objektu (sušari) u naselju Grivice, a u zeničkoj općini, u Zeničko-dobojskom kantonu, vatrogasci su u mjestu Vrselje savladali u početnoj fazi požar na travi i niskom rastinju.

U ostalim općinama na području Kantona stanje je nepromijenjeno. Trenutno nema novih požarišta, navedeno je u vanrednom izvještaju Federalnog operativnog centra Civilne zaštite.

(VisokoIN/Fena)