Teško oboljeli Dževad Omazić treba vašu pomoć

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Dževad Omazić (35) iz naselja Brka kod Brčkog prije devet godina teško je obolio u trenutku kada je privodio kraju studij. Liječnici su konstatirali da se radi o neurofibrometozi, bolesti koja nije u potpunosti izlječiva, ali ni smrtonosna, a manifestira se bujanjem dobroćudnih tumora.

Počeo oticati

Dževadovo zdravstveno stanje godinama se pogoršavalo, a danas je prikovan za krevet i potpuno ovisan o brizi majke Hasibe i oca Ahmeta, ali je i dodatno hendikepiran nebrigom nadležnih zdravstvenih institucija Brčko Distrikta.

Dževadov otac Ahmet doživio je 1989. tešku saobraćajnu nesreću nakon koje su mu amputirane noge tako da nije u mogućnosti pomoći sinu pa je najveći dio tereta na majci Hasibi.

– Počeo sam da otičem. Limfni čvorovi su počeli izlaziti vani. Studirao sam turski jezik i književnost pa sam prešao na psihologiju i došao do završne godine. Nažalost, nisam više mogao. Ispadala mi je olovka iz ruke – kazao je Dževad za “Avaz”.

Usljed bolesti, slabe mu vid i sluh. Nadležne službe u Brčkom odobrile su sredstva za nabavku slušnih aparata. Ali…

Obrazovani i nezaposleni

– Dževadu trebaju dva slušna aparata. Jedan košta 990, a drugi 1.350 maraka. Nama je nadležna služba odobrila samo 800 KM, što nije ni blizu cijene koju valja platiti, a mi nemamo da platimo tu razliku u cijeni – ističe Hasiba.

Ahmet kaže kako im nije lako, ali da nisu skloni kuknjavi, jer od toga nema ništa.

Ahmet i Hasiba imaju još dvoje djece. Kćerka je udata i živi u susjednom naselju Palanka. Sin Asmir sa suprugom živi u porodičnoj kući s Ahmetom, Hasibom i Dževadom. Oboje su fakultetski obrazovani i nezaposleni. Svi oni koji žele pomoći ovoj porodici, mogu ih kontaktirati na broj 049/ 500-714.

Najveća želja

Dževad posjeduje invalidska kolica do kojih ga donesu sa sprata porodične kuće, ali ona su na ručni pogon, a on nema snage da ih pokreće. Jedna od najvećih želja mu je da ima kolica na električni pogon.

Nada u izlječenje

– Osim teraprije, moramo osigurati i posebnu ishranu. Kontaktirali smo neke humanitarne organizacije i dobili informaciju da postoji mogućnost obavljanja operativnog zahvata u Turskoj, koji bi značajno poboljšao njegovo zdravstveno stanje. No, da bismo pokrenuli akciju, potrebna nam je potvrda od nadležnih da se Dževad ne može liječiti u Bosni i Hercegovini, a do sada je nismo mogli dobiti – objašnjava Ahmet.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.