The Witcher 3 – najbolja video igra 2015.

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nagrade za najbolje igrice Zlatni džojstik, dodjeljuju isključivo igrači, ove godine glasalo je devet miliona ljudi.

Tragači za vješticama i kradljivci automobila dominirali su na 33. izdanju nagrada Zlatni džojstik u Londonu. Na ovoj ceremoniji se svake godine odaje priznanje najboljim proizvođačima videoigrica u svijetu.

Svijet igre The Witcher 3: Wild Hunt. Radnja je smještena u fantastični univerzum, a nasilje i akciona avantura dio su njene velike popularnosti. Proglašena je najboljom igricom na ovogodišnjoj ceremoniji Zlatnog džojstika.

„Bili smo veoma prijatno iznenađeni kada smo od gejmera i kritičara čuli samo riječi hvale“, rekao je Michal Nowakowski, developer igre The Witcher 3.

Izrada igrice Witcher 3 koštala je više od 80 miliona dolara, a kompanija je već zaradila približno toliko. Podigli su još tri trofeja.

GTA 5 drugi pobjednik

Drugi veliki pobjednik bio je Grand Theft Auto 5, čiji su developeri primili četiri priznanja. Nagrade Zlatni džojstik dodjeljuju isključivo igrači. Ove godine je glasalo devet miliona ljudi.

„Svi smo odrasli uz njih. Prije su ljudi govorili da su igrice samo za djecu i da ih odrasli zapravo neće razumjeti. Ali, onda su ta djeca odrasla i počela praviti igrice za koje su znali da će biti zabavne djeci kao što su oni bili“, kazao je Danny Wallace, britanski komičar.

Digitalne igrice prešle su dug put od početka njihove popularnosti 80-tih godina prošlog vijeka. Za njihovu izradu danas se koriste vrhunska grafika i složeni scenariji. Svjetska industrija videoigrica vrijedi više od 80 milijardi dolara i zabavlja gotovo dvije milijarde ljudi.

Više vijesti