TI pokrenuo centar za pomoć novinarima

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Transparency International Bosne i Hercegovine, u okviru regionalnog projekta Legal Leaks, pokrenuo je centar za pomoć (Help Desk) novinarima u primjeni Zakona o slobodi pristupa informacijama.
Legal Leaks projekt je iniciran od Access Info Europe i n-ost i odvijat će se u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

Osnovni cilj projekta je osnažiti novinare u ove tri zemlje da prošire svoju ulogu “čuvara javnog interesa” putem korištenja njihovog prava na slobodan pristup informacijama, te osnažiti njihovu sposobnost da zaštite svoju privatnost, informacije i izvore, saopćeno je iz Transparency Internationala BiH.

Help Desk podrška nudit će besplatne savjete novinarima i, unutar svojih mogućnosti, pružat će pravnu podršku novinarima. Ona će uključivati smjernice o podnošenju zahtjeva za pristup informacijama institucijama, pomoć u formuliranju zahtjeva i sačinjavanje nacrta žalbi u upravnom postupku, pravnu pomoć, te u slučajevima da se podnošenje zahtjeva okonča u sudskom postupku, osiguranja pravne podrške.

Novinari će biti u prilici da kontaktiraju pravnike i druge stručnjake o slobodi pristupa informacijama putem Legal Leaks Help Deska, a osoblje TIBiH i pravni stručnjaci bit će na raspolaganju za pravne i praktične savjete.

Za novinare koji žele podnijeti zahtjev u drugim zemljama, Access Info tim će biti na raspolaganju da omogući podršku i smjernice te, gdje je potrebno, poveže novinare s pravnicima u drugim zemljama.

U isto vrijeme omogućit će se saradnja novinara širom Evrope u međunarodnim istragama (npr. u slučajevima organizovanog kriminala i kršenjima ljudskih prava).

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.