Tihić: Ako se potrudimo, dogovor je moguć

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je u Banjoj Luci da je moguće postići određeni napredak o temamai koje su predmet današnjeg sastanka šetorice lidera najjačih stranaka u BiH, ukoliko se svi učesnici potrude.

Ističući da je optimist, Tihić je u izjavi novinarima kazao da postoji nastojanje nekih da se kroz provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu “Sejdić – Finci” riješi pitanje legitimnog izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

„Najjednostavnije je provesti presudu onako kako se to predlaže iz RS-a, ali se bojim da tada ostaje neriješeno pitanje i isti problem kada je u pitanju legitimitet izbora člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda. Zato je taj predmet nešto komplikovaniji nego što bi trebalo da bude“, kazao je Tihić.

On je naglasio da je pitanje vojne imovine bilo na dnevnom redu i ranije, u razgovorima u Prudu, kada su utvrđeni principi, te vjeruje da je blizu dogovor.

„Pretpostavljam da ćemo morati u određeni kontekst staviti i rjašavanje pitanja državne imovine, budžet BiH“, rekao je Tihić i naglasio da bi volio da se na dnevni red razgovora stavi i pitanje lokalnih izbora za Srebrenicu, ali ostaje da se vidi da li će za to biti saglasnosti.

(VisokoIN/Fena)