Tihić: Nisam sretan što dva HDZ-a nisu dio vlasti u Federaciji

U Stranci demokratske akcije nisu sretni što dva HDZ-a nisu dio vlasti u Federaciji, istakao je predsjednik SDA Sulejman Tihić nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a 1990 Božom Ljubićem danas u Sarajevu.

Želimo da se riješi pitanje legitimiteta predstavnika hrvatskog naroda i u Domu naroda i u Predsjedništvu BiH, i zalažemo se da to bude riješeno u sklopu provođenja presude u predmetu Sejdić i Finci, rekao je Tihić.

Dodao je da u SDA smatraju da fiskalni okvir nije urađen u skladu sa zakonom koji nalaže da se prvo osiguraju sredstva za funkcioniranje državnih institucija pa tek onda za entitetske i ostale nivoe.

Takvim slabljenjem države i jačanjem entiteta direktno se ugrožava funkcioniranje državnih institucija i evropski put Bosne i Hercegovine, jer otkako je 2008. državni budžet “zamrznut” budžet RS-a je povećan za 70, a budžet FBiH za 50 posto”, naglasio je Tihić.

Upitan da li će ministri iz SDA u Vijeću ministara podržati predloženi budžet Tihić je rekao da neće, ali da on može biti usvojen i bez njihovih glasova ako ga podrži ministar vanjskih poslova BiH Zlato Lagumdžija.

Ukoliko Lagumdžija glasa za ovakav budžet, na njemu je odgovornost za funkcioniranje države u naredne tri godine, smatra Tihić.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić kazao je da je strateško opredijeljenje ove stranke evropske integracije i zadržavanje sadašnje razine sigurnosti, što se ne može postići slabljenjem države i jačanjem entiteta.

Budžet treba usvojiti što prije, ali ne smiju trpiti institucije od kojih zavisi pridruživanje Evropskoj uniji, zatim SIPA i sredstva namijenjena izbjeglicama, zaključio je Ljubić.

(VisokoIN/Fena)