Tihić: Tražit ćemo utvrđivanje odgovornosti

Odlučujući o zahtjevu ranijih čelnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Denisa Zvizdića i Stanka Primorca Ustavni sud FBiH presudio je danas da sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održana 26. juna ove godine, a u sklopu dogovora o novoj parlamentarnoj većini koju predvode Socijaldemokratska partija (SDP) i Savez za bolju budućnost (SBB) BiH, nije u skladu s Poslovnikom, čime je povrijeđen i Ustav Federacije BiH.

Shodno ovoj presudi, sve odluke Zastupničkog doma Parlamenta FBiH sa sjednice 26. juna su ništavne. Time je, kao smatraju politički analitičari, u mnogome dovedeno u pitanje daljnje djelovanje nove parlamentarne većine u Federaciji BiH.

Dosadašnji predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić iz SBB BiH izjavio je medijima da je primio Odluku Ustavnog suda FBiH i „poduzeo sve korake da ona bude i provedena”. Šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Jasenko Selimović istakao je da su u SDP-u legalisti i da će poštovati navedenu Odluku.

Svjesno neustavno djelovanje

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavo je večeras za agenciju Anadolija (AA) da su u SDA očekivali ovakvu odluku Ustavnog suda FBiH.

„Očito je bilo da je smjena gospodina Zvizdića izvršena suprotno Poslovniku, te da je sve urađeno suprotno Ustavu FBiH. Slično su činili i kod promjene vlasti u skupštinama pojedinih kantona Federacije BiH, ali to je druga priča. Postavlja se pitanje odgovornosti onih koji su to činili, iako su upozoreni da je to suprotno Ustavu FBiH i Poslovniku. Odgovornost je na njima i zbog štete koja je nastala tokom više zasjedanja, odnosno troškova do kojih je došlo. Treba utvrditi i posljedice zbog usvajanja određenih odluka. To pitanje treba prethodno raspraviti”, kazao je Tihić za agenciju Anadolija.

Naglasio je da će SDA tražiti utvrđivanje odgovornosti zbog događaja na političkoj sceni FBiH, a koje je i Ustavni sud ocijenio neustavnim.

„Mi ćemo i na Zastupničkom domu postavit pitanje odgovornosti onih koji su inicirali i donijeli spomenute odluke, iako su, kako sam rekao, bili blagovremeno upozoreni. Ti ljudi su sazvali više sjednica, donosili odluke i zakone… Sve je to sada poništeno. Neko treba da snosi posljedice i da odgovara. Neko mora da snosi političku i zakonsku odgovornost za svjesno neustavno djelovanje”, dodao je Tihić.

Otkazana sjednica

Komentirajući ocjene da je na ovaj način dovedeno u pitanje i djelovanje nove parlamentarne većine koju predvode SDP i SBB BiH, a zbog nemogućnosti rekonstrukcije Federalne vlade, Tihić odgovara:

„Treba sačekati i vidjeti šta će te stranke dalje uraditi. Treba vidjeti da li ta takozvana nova parlamentarna većina i dalje postoji, odnosno funkcionira. Moguće da ta većina više neće postojati, a moguće je i da nastavi djelovati. Vidjet ćemo…”.

Sukladno Odluci Ustavnog suda FBiH kojom je utvrđeno da je postupak na 16. sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koja je održana 26. juna 2012. bio u suprotnosti s Poslovnikom i Ustavom FBiH, dosadašnji predsjedavajući Doma Fehim Škaljić otkazao je za sutra najavljenu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Na sjednici je trebalo biti raspravljano o usaglašavanju budžeta i drugih zakona vezano za zahtjeve MMF-a oko novog stand-by aranžmana za FBiH.

Novu sjednicu zakazat će predsjedavajući Doma Denis Zvizdić.

(VisokoIN/Anadolija)