da block

Tihić: Vidjet ćemo ko će izaći iz vlasti

da block

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je danas, komentirajući najnovije događaje na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini, da se još ne zna “ko će izaći iz vlasti”.

Tihić je naglasio da je potrebno sačekati i “vidjeti šta će biti sa koalicijom sa Socijaldemokratskom partijom (SDP)”.

“Trebamo sačekati i vidjeti da li će SDA ostati u koaliciji na državnom i federalnom nivou. To još nije sve završeno i odlučeno”, izjavio je Tihić.

On je ponovio je da je odluka SDP-a da razvrgne koalicione odnose sa SDA “neozbiljna i neodgovorna” i da će imati “posljedice za državu i bošnjački narod posebice”.

“Mi, sa svoje strane, sigurno nećemo dozvoliti da SDA bude izbačena iz vlasti, naravno, koliko mi to možemo, s obzirom na naš izborni rezultat”, ocijenio je Tihić.

Na pitanje na koji način će SDA spriječiti odluke o uklanjanju iz vlasti i šta realno može učiniti, te boji li se mogućnosti nelegalnih poteza u procesu uklanjanja SDA iz vlasti, Tihić je rekao da nelegalne odluke niko neće poštovati.

“Došli smo u situaciju da se nelegalne odluke ne mogu donositi i poštovati. Kad je u pitanju Vijeće ministara BiH, postoji mogućnost da se stvar završi mimo Doma naroda BiH i da se nama uskrati mogućnost da zaustavimo te namjere. Naime, postoji mogućnost da Vjekoslav Bevanda podnese ostavku i da se bira novo Vijeće ministara, koje će se birati u Zastupničkom domu BiH. Zna se kakve su dalje procedure u Predsjedništvu BiH, kako ide proces imenovanja mandatara, raspored pozicija, provjere. Zna se i vrijeme koje je za to potrebno. Ne može se to završiti do kraja juna. Ako se to uradi, ako Bevanda podnese ostavku, mi se ne možemo tome protiviti. Možemo se usprotiviti izboru Vijeća ministara u Zastupničkom domu, ali vjerovatno, to ne bi mogli zaustaviti”, rekao je Tihić.

(VisokoIN/Anadolija)