Tinejdžerka izliječena od HIV-a iako ne uzima lijekove

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Francuskinja (18) zaražena HIV-om u remisiji je, što znači da su nalazi normalni, aktivnost bolesti je zaustavljena, a simptomi su nestali, uprkos tome što ne uzima nijedan lijek protiv virusa već 12 godina, objavili su učesnici Međunarodnog udruženja za borbu protiv AIDS-a na konferenciji održanoj u Vankouveru.

To je prvi slučaj dugogodišnjeg razdoblja bez bolesti evidentiran kod djeteta. Stručnjaci smatraju da je potrebno provesti opsežna istraživanja kako bi se otkrilo zašto neki pacijenti uspijevaju da kontrolišu virus u organizmu i nakon što prekinu terapiju. Djevojka je rođena 1996, a virus joj je prenijela majka – na kraju trudnoće ili tokom porođaja.

Već s tri mjeseca počela je da dobija antiretroviralne lijekove, ali porodicaje odlučila da prekine liječenje kada je imala šest godina. Dvanaest godina kasnije, nivo virusa u njenoj krvi prenizak je da bi se mogao izmjeriti. Ipak, ljekari upozoravaju da bi se stanje moglo izmijeniti.

“Vrlo je vjerovatno da je djevojka u virološkoj remisiji tako dugo jer je počela da prima kombinaciju antiretroviralnih lijekova nedugo nakon rođenja, odnosno saznanja da je zaražena”, smatraju ljekari ističući da se na ovom slučaju vidi da je dugogodišnja remisija moguća kod djece, ali i kod odraslih. “Uprkos tome, takvi su slučajevi vrlo rijetki. Djevojka živi uobičajenim načinom života. Njen slučaj je jedinstven, ali prošao je neprimijećeno čak i među francuskim ljekarima”.

Prije dvije godine djevojčica iz Amerike, koju su prozvali bebom iz Mississippija, rođena s virusom HIV-a koji joj je pri porođaju prenijela majka i dalje je u remisiji, a poznat je i slučaj pacijenta koji virus pod kontrolom drži već 13 godina, uprkos tome što je prestao uzimati lijekove.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.