Tokio zabrinut zbog vojnih akcija Rusije i Kine

Grupa od 10 ratnih brodova Kine i Rusije prošla je kroz uski prolaz koji razdvaja dva najveća japanska otoka Honshu i Hokaido.
Tokio je izrazio zabrinutost Moskvi i Pekingu diplomatskim kanalima zbog nedavnog zajedničkog prolaza ruske i kineske mornarice kroz moreuze Tsugaru i Osumi.

Ministar vanjskih poslova Toshimitsu Motegi saopćio je na konferenciji za novinare da je prolaz ruskih i kineskih brodova kroz Tsugaru i Osumi moreuz prvi takav slučaj, kao i da se pažljivo prate akcije Moskve i Pekinga u blizini Japana, a da je preko diplomatskih kanala izražena zabrinutost objema stranama, prenosi Tanjug.

Japanski visoki diplomata je istakao da će Tokio nastaviti aktivne razgovore s Moskvom o raznim temama, uključujući teritorijalno pitanje.

Pomorske vježbe Kine i Rusije
Grupa od 10 ratnih brodova Kine i Rusije prošla je kroz uski prolaz koji razdvaja dva najveća japanska otoka Honshu i Hokaido, saopćilo je ranije Ministarstvo odbrane u Tokiju.

Ovo je prvi put da je Japan, koji pomno prati vojne manevre u svom okruženju, potvrdio prolaz kineskih i ruskih ratnih brodova koji zajedno plove kroz moreuz Tsugaru, koji odvaja Japansko more od Pacifika.

Rusija i Kina održale su od 14. do 17. oktobra zajedničke pomorske vježbe u Japanskom moru, u okviru vojne saradnje u kojoj su bili angažirani ratni brodovi dvije zemlje, uz podršku ruske Pacifičke flote.

Unesite komentar