Tomislav Nikolić: Nijedan Srbin ne priznaje genocid u Srebrenici, pa ni ja

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio za italijanski list ‘Corriere della Sera’ da Srbija nije odobrila ubijanje Bošnjaka u Srebrenici, te ponovio da se ne radi o genocidu.

Srbijanski predsjednik je nastavio s negiranjem genocida u Srebrenici.

„U Srebrenici se nije desio genocid. Riječ je o pojedinačnoj krivici pripadnika srpskog naroda. Srbijanski parlament je osudio ovaj zločin, ali nije kazao da je riječ o genocidu. Nijedan Srbin ne priznaje genocid u Srebrenici, pa ni ja“, kazao je Nikolić koji se danas nalazi u zvaničnoj posjeti Italiji.

Nikolić je kazao da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić trenutno u Hagu i da se protiv njih vodi postupak. Nikolić smatra da su oni nevini i da ih se takvim mora smatrati, sve dok im se ne dokaže krivica.

Srbijanski predsjednik Nikolić se u intervjuu osvrnuo i na proces integracije Srbije u Evropsku uniju (EU). Tvrdi da EU ne bi trebala pred Srbiju stavljati uvjet priznavanja nezavisnosti Kosova.

„Ukoliko je neophodno odricanje od Kosova, onda je prihvatljivije da zaboravimo Evropu“, rekao je Nikolić.

Ističući da je Srbija pod pritiscima po pitanju Kosova, Nikolić je rekao da je u pregovorima s Prištinom postignuto niz dogovora.

On je kazao da neće izbjegavati susret s premijerom Kosova Hashimom Tachijem, ali je i istakao da se naprije mora završiti krivični proces protiv Tačija, koji se tereti za trgovinu organima za vrijeme rata na Kosovu.

„Naš cilj od 2000. godine je Evropska unija. Završeni su reformski procesi naše ekonomije, pravnog sistema, tajne službe, javnog sektora i slično. Sada se postavlja uvjet priznanja Kosova. Nije pitanje da li mi želimo Evropu. Pravo pitanje je da li ona želi nas. To njih pitajte“, poručio je Nikolić.

Nadalje, Nikolić je istakao da je njegova prva posjeta zemljama EU-azapočinje u Italiji, jer saradnja dvije zemlje traje decenijama.

On je podsjetio da je italijanski gigant Fiat rođen upravo u srbijanskom Kragujevcu i da je od tada sklopljeno mnogo brakova između Srba i Italijana.

(VisokoIN/AA)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar