Tomo Petković: Još tražim odsječenu glavu mog sina Nenada

Još tražim glavu svog sina Nenada (1971) kojeg su zajedno sa Branislavom Đurićem i Blagojem Blagojevićem mudžahedini iz Tešnja izmasakrirali na Crnom Vrhu 22. septembra 1992. godine.

Rekao je to juče “Glasu Srpske” Tomo Petković, otac Nenada Petkovića kojeg su mudžahedini iz Tešnja, pod komandom Šemsudina Mehmedovića, izmasakrirali na liniji između Tešnja i Teslića, na Crnom Vrhu, u mjestu Kužno groblje.

Sin mi je, zajedno sa ostacima Đurića i Blagojevića, stigao u metalnom kovčegu koji nije ni otvaran.

Prema zapisniku tadašnje Vojne komande sva trojica su izmasakrirani poslije zarobljavanja, svima su glave odsječene, i do danas nisu pronađene.

– Od tog 24. septembra 1992. kada su sahranjeni sve sam pokušao da dođem do glave svoga sina, ali do danas u tome nisam uspio. Ima različitih informacija o tome gdje bi mogli da se nalaze preostali dijelovi tijela mog sina i njegovih drugova. Prema jednima, njihove glave su navodno nađene 2008. godine i odnesene u Ilijaš, a prema drugima su navodno sahranjene između Tešnja i Teslića. Sve to su neprovjerene priče, a ja neću odustati dok ne pronađem glavu svoga djeteta – kaže Petković.

On kaže da je bio šokiran kad je glavu svog sina prepoznao na jednom TV snimku.

Riječ je o fotografiji na kojoj mudžahedin u rukama za kosu drži odsječenu glavu Nenada Petkovića.

Poznata je i fotografija na kojoj se vide sve tri odsječene glave u sanduku od municije i na njima vojnička čizma.

– U pitanju su sedmorica mudžahedina koji su u to vrijeme bili u Tešnju i koji su bili pod kontrolom ratnog šefa tešanjske policije Šemsudina Mehmedovića – kaže Nenadov otac.

Ističe da zna da je riječ o opasnim ljudima, stranim mudžahedinima, kao i domaćim bošnjačkim moćnicima koji stoje iza zločina.

– Meni je čak i prijećeno. Ali ja neću odustati jer je moja dužnost da nađem preostali dio tijela svog sina Nenada – kaže Petković.

On dodaje da uz do sada poznate fotografije o ubijanju tri srpska vojnika na Crnom Vrhu, postoji i fotografija na kojoj se vidi grupa domaćih Bošnjaka komšija koje lično poznaje.

– Dešava se nešto čudno. Svi koji nešto znaju, bez obzira na kojoj su strani, strahuju. Ljekari Cvijetić i Miličević, te neuropsihijatar Đurić koji su 1992. godine utvrdili smrt moga sina, zašta posjedujem i dokument, danas kažu da nisu bili na licu mjesta. U policiji, kad im tražim detalje, takođe kažu da nisu bili tamo i da nemaju to, mada moraju da posjeduju svu dokumentaciju o tom događaju – kaže Petković.

On naglašava da je o ratnim zločinima u Tešnju i okolini, kao i o ovom zločinu, sve prikupljeno 2005. godine u Doboju i poslato u Tužilaštvo BiH u Sarajevo.

– Tužilac Slavica Terzić je bila zadužena za taj predmet, ali, evo, ležalo je sve sedam godina. Prošle godine kad je u Banjaluci bio sastanak sa tužiocem Vesnom Budimir pitao sam šta je s tim i uputio zahtjev da mi se isporuče dijelovi tijela moga djeteta. Poslije tri dana primio sam pismo od Budimirove da pripadnici SIPA rade na tom predmetu. Vjerujem da su do sada trebalo da budu poznata imena svih onih koji su počinili ratni zločin – kaže Petković.

Kako je ranije objavio “Glas Srpske”, osumnjičeni za ratni zločin u “predmetu Ozren”, potpredsjednik SDA i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović u više navrata je posredno, ali i lično svjedocima počinjenih zločina prijetio likvidacijama.

Izvor iz istrage rekao je da je SIPA početkom jula Tužilaštvu BiH dostavila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu ometanje rada pravosuđa sa spiskom osoba koje će biti likvidirane ukoliko Mehmedović bude uhapšen.

SIPA na “predmetu Ozren” radi od 2005. godine, a Tužilaštvo BiH je 2012. godine izdalo naredbu za utvrđivanje činjenica protiv osumnjičenog Mehmedovića i ostalih. SIPA je “predmet Mehmedović” finalizovala početkom jula.

SIPA je uhapsila Mehmedovića 19. jula i poslije saslušanja ga predala Tužilaštvu BiH koje ga je samo sat kasnije, uprkos dostavljenim dokazima, pustilo na slobodu.

Mehmedović, koji je bio ratni načelnik policije u Tešnju, uhapšen je zbog zločina nad Srbima počinjenih tokom 1992. i 1993. godine. Osim Mehmedovića, za ratne zločine u tom predmetu osumnjičen je i aktuelni bošnjački oficir za vezu sa Haškim tribunalom i ratni načelnik SDB Tešanj Amir Ahmić, policijski službenik MUP-a Zeničko-dobojskog kantona Sead Dizdarević i penzionisani policajac iz Tešnja Fadil Bašić.

Za mudžahedine pet miliona

Mehmedović je zajedno sa zamjenikom direktora bošnjačke tajne službe AID Irfanom Ljevakovićem organizovao dolazak mudžahedina u Tešanj, a kasnije im je bio direktni naredbodavac.

– Mehmedović je dobio pet miliona američkih dolara za prihvat mudžahedina i širenje radikalnog islama. Jaki centri moći koji su zajedno sa Mehmedovićem stajali iza toga i danas ga štite od krivičnog gonjenja – rekao je “Glasu Srpske” izvor upućen u ratna dešavanja i funkcionisanje vlasti SDA.

(VisokoIN/Glas Srpske)

Vezani članci

Nezapamćena tragedija: Djevojčica se ugušila košpicom trešnje

VISOKOIN.COM

Proces imunizacije u Zetri zaustavljen do sljedeće isporuke vakcina

VISOKOIN.COM

Nedim Sladić: Prvi toplotni val je započeo, idemo i do + 40 °C

VISOKOIN.COM

Bakir, Mile i Dragan su poraženi, opozicija mora znati da se 1945. ne ide u četnike

Visokoin.com

Slučaj “Memić”: Alisi određen jednomjesečni pritvor

VISOKOIN.COM

“NEMAM NIŠTA”: Uhapšeni softverski guru kaže da je njegovo kripto bogatstvo nestalo

Visokoin.com