Tona peleta je ljetos koštala 250 KM, a sada je vrtoglavo narasla

Mnogi bh. građani još od početka ljeta snabdijevaju se ogrjevom kako bi spremni dočekali prve hladne dane. Tako je već mjesecima povećana potražnja za ogrjevom, pa tako i peletom.

No, oni koji su odlučili ili bili prisiljeni ogrjev nabaviti u posljednji tren, sada su na mukama, jer drva, a pogotovo peleta, nema gotovo nigdje.

Posebno ispaštaju građani koji se griju na pelet, jer ga je nemoguće naći. A kako raste potražnja, tako raste i cijena. Tokom ljeta, tona peleta koštala je oko 250, a u posljednje vrijeme, ako neko i ima sreću da ga pronađe, platit će tonu vrtoglavih 500 KM.

Ovakvo stanje na bh. tržištu trgovci koriste za veliku zaradu, pa se tako u novinskim oglasima može naći pelet „vrhunskog kvaliteta s certifikatom“ koji košta 450 KM, iako mu je cijena prije samo dva mjeseca bila skoro dvostruko niža.

Da cijene peleta vrtoglavo rastu dokaz su i oglas na internetu. Primjerice, jedan trgovac iz Banje Luke prije dva mjeseca pelet je prodavao za 260 KM po toni, da bi krajem augusta cijena iznosila 320, a trenutna je 390 KM.

Na benzinskim pumpama u Sanskom Mostu 15 kilograma peleta košta oko 7,50 KM, a tona je oko 500 maraka. Visoko kalorični pelet prve klase u paleti od 976 kila bez prijevoza u Visokom košta 420 KM.

Kako su kazali iz više kompanija koje se bave uvozom, proizvodnjom i distribucijom peleta, zbog bankrota kompanija iz Njemačke i Italije, od kojih smo najviše uvozili, u posljednjih pola godine muku muče s nabavkom.

U jednoj dobojskoj firmi koja je dobavljač drvenog peleta tvrde da su proizvođači ti koji su podigli startnu cijenu za oko 100 KM. Kako su kazali, nabavna cijena peleta je 360 KM bez PDV- a.

– Proizvođači sada igraju čudnu igru, prodaju nam veće količine po daleko višim cijenama, stoga ni mi ne možemo ići sa starim cijenama – navode iz ove kompanije.

Iako u oglasima na internetu napominju da pelet „imaju na stanju“, građani nerijetko na isporuku čekaju i po nekoliko mjeseci.