-14.5 C
Visoko
25. Januara 2022.

Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

10. Aktiva banaka porasla za skoro četiri posto
Predsjednik Udruženja banaka BiH Berislav Kutle izjavio je da je bankarski sektor u prvih pola godine očekivano bolje poslovao nego u istom periodu lani i da je aktiva banaka porasla za skoro četiri posto u poređenju sa prošlom godinom.
On je naveo da je rast kredita bio dva posto, od čega su krediti stanovništva 3,6 posto. Unutar kredita stanovništva najviše su rasli stambeni krediti sa 9,2 posto.

9. Dobit EP BiH za pola godine 45 miliona KM

Elektroprivreda BiH ostvarila je u prvom polugodištu ove godine neto dobit od 45 miliona KM, piše BiznisInfo na osnovu finansijskog izvještaja kompanije.

To je veliki rast u odnosu na 15 miliona KM zarade iz prvog polugodišta prošle godine.

8. Imširović će od 1. septembra voditi i Mercator

U cilju daljnjeg povezivanja i jačanja sinergija u maloprodaji Fortenova grupe u Bosni i Hercegovini, kompanije Konzum i Mercator u Bosni i Hercegovini od 1. septembra 2021. vode Uprave u istom sastavu.

Tako je Nihad Imširović predsjednik Uprave i u Konzumu BiH i u Mercatoru BiH, dok su članovi Uprave Konzuma BiH i Mercatora BiH Nedeljka Bilić, Ahmet Koštreba i Haris Omeragić.

7. Prikupljeno rekordnih 5,3 milijardi KM indirektnih poreza

Prihodi od indirektnih poreza u osam mjeseci 2021. godine iznosili su 5 milijardi i 363 miliona KM i veći su za 660 miliona KM ili 14,04 posto u odnosu na isti period 2020. kada su iznosili 4 milijarde i 703 miliona KM.

Ovo su rekordni prihodi od uspostave Uprave za indirektno oporezivanje.

6. Sarajevo dobija 15 modernih niskopodnih Stadler tramvaja

Vlada Kantona Sarajevo nabavlja 15 novih tramvaja, a ugovor o nabavci su zvanično potpisali ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i Željko Davidović, menadžer prodaje Stadlera za srednju i istočnu Evropu.

Nabavka vozila finansira se kreditnim sredstvima EBRD-a i Evropske investicijske banke (EIB), a vrijednost potpisanog ugovora iznosi 34.744.773,25 miliona eura. Isporuka prvog tramvaja očekuje se nakon 24 mjeseca, a svih 15 u roku 32 mjeseca.

5. Poštanska štedionica kupuje banjalučku Komercijalnu banku

Poštanska štedionica postaće jedini vlasnik Komercijalne banke ad Banja Luka, a iz svoje dobiti pokriće gubitak preuzet od MTS Banke, navodi se u pozivu za vanrednu skupštinu akcionara.

Kako se navodi Skupština će biti održana 22. septembra i tu će biti odlučeno o sticanju podređenog društva – banjalučke Komercijalne banke, pokriću preuzetog gubitka MTS Banka iz neraspoređene dobiti Poštanske za 2020. godinu.

4. Zeka-Comerc kupio trgovački centar Lucky Trade u Cazinu

Nakon kupovine Lucky Tradea u Cazinu i nekoliko mjeseci upornosti kako bi spremnost za početak rada bila na zavidnom nivou, Zeka baucentar Cazin bit će otvoren 2. septembra.

Mjesec dana nakon otvorenja baucentra u Bihaću gračanička kompanija Zeka-Comerc svoju novu poslovnu jedinicu otvara u Cazinu na adresi Ćoralići bb gdje se do nedavno nalazio jedan od dva Cazinska trgovačka centra Lucky Trade.

3. Bimal dobio saglasnost za preuzimanje srbijanske kompanije

Dioničarsko društvo Bimal iz Brčkog dobilo je saglasnost za preuzimanje Fabrike stočne hrane “Bečejka” od firme “Eraković”, objavljeno je na sajtu Komisije za zaštitu konkurencije Srbije.

Dogovorena transakcija podrazumijeva da “Eraković” formira zavisno društva u kome će Bimal steći 66,67 posto udjela, dok će Veselin Eraković steći 33,33 posto. Ovom akvizicijom Bimal širi svoje poslovanje u Srbiji.

2. Niče tržni centar u Sanskom Mostu, investicija 5 miliona KM

Građevinski radovi na izgradnji modernog tržnog centra, na mjestu gdje se decenijama nalazi gradska pijaca u Sanskom Mostu, zvanično su započeli, nakon što su u proteklom vremenu obavljene sve potrebne administrativne radnje i odabran izvođač radova.

Pijaca će biti zamijenjena modernim višefunkcionalnim zdanjem, a projekat se finansira sredstvima Generalne direkcije vakufa Republike Turske, dok je implementator Medžlis Islamske zajednice Sanski Most.

1. Prodat bivši Dom penzionera u Sarajevu, gradiće se novi stambeno-poslovni objekat

Javna prodaja zgrade nekadašnjeg Doma penzionera u sarajevskom naselju Nedžarići odžana je 30. avgusta. Dom penzionera prodat je za čak 20,1 milion KM, a zemljište i devastirani objekat kupila je kompanija Mont-ing d.o.o. iz Visokog.

Unesite komentar