Top-lista svega: Kreativnost koja je kreirala sudbine

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Svima vam se desilo da se u mraku svog sobička, s licem obojenim svjetlom televizora, uvijate od smijeha gledajući jednu od kultnih epizoda Top-liste nadrealista. Ako jeste, a znam da jeste, onda ste u očaju dosadnog nedjeljnog popodneva, dok vas nema dovoljno da razbacite lopte ispred zgrade, smišljali i poredili među rajom koji od tih nadrealista je fakat top. Zato:

5. Dražen Ričl Zijo

Odmah da se razumijemo – Zijo je peti samo zato što zbog tragične smrti nije mogao pokazati svoj raskošni talenat i u kasnijim epizodama Nadrealista. Ipak, ono što je pokazao do tada bilo je legendarno. Pogledajte samo skeč u kojem Rajko Janjac gostuje u vijestima. To je skeč koji je hladno uporediv sa najboljim radovima Michaela Palina. Da ga sada prikažete na BBC-ju i prilagodite titl ostrvljanima, kočili bi se od smijeha. Ili pak onaj sa Baščaršijskim trouglom, kada Ričl glumi starosjedioca sa Baščaršije, te s fildžanom u ruci objašnjava kakve se to čudne pojave dešavaju u Sarajevu. To su bezvremenski klasici…

4. Boris Šiber Šibi

Među svim ovim ostalim koji su se do kraja i preko toga kreveljili i pravili budale od sebe, Šibi je bio antidot, balans koji je imao za zadatak pokazati da u našem društvu ima i kulturna svijeta, uglađena i uštogljena. Ali, naravno, radilo se o parodiranju rekao-pekao društva, u čemu je Šibi bio nenadmašiv. Često je bio reporter koji bi i tako parodiran mogao biti ugledan primjer ovim sadašnjim polovnjacima, čast izuzecima. To je jedan gospodin koji je uprkos ismijavanju gospode bio i ostao – gospodin.

3. Branko Đurić Đuro

Najgore je kad se dođe do trećeg mjesta. Koga odabrati za zlatnu sredinu? Ko je dobar, ali ne odličan? Golema dilema kojoj ovdje nema mjesta. Đuro je bio stub Nadrealista i bez njega bi sve bilo potpuno bljak, kao neslan hljeb. Od barbe koji je lovio kapitalce na Miljacki, preko Reufa u pidžami, pa sve do konobara na Jadranu u epizodi Osmijesi Jadrana, Đuro je pokazivao talent koji je graničio sa realnošću – taj konobar, mnogi su i dan-danas uvjereni, bio je Đurićev alter ego koji je izranjao na površinu tek nakon koje pive viška. A i to je tek mrvičak svega, gdje je Ćulibrk, gdje je Džaaaasmin, gdje je Zgembo Handislić… Pih. Mogao je biti i na višem mjestu.

2. Zenit Đozić Zena

Kada gledate Zenu kako se utapa u svoje likove, sve izgleda tako lako. Osim toga, njegov angažman na novijim verzijama (koje nisu ni blizu originalnim), dokazuje da je svim svojim srcem bio vezan za kultnu seriju. Sjetite se onog ludog inspektora koji maltretira Perhana koji ne želi nositi oružje – to je gluma bez ikakve blokade, posvećenost svome poslu bez premca. Ili onaj vlasnik slastičarnice Ševčet Haljimi. Pa, mislim… ne može bit’ da čovjek zaista nema svoju slastičarnicu negdje.

1. Nenad Janković, alias Dr. Nele Karajlić

Na stranu gdje je sada i šta radi, te šta misli o svima nama koji živimo u Sarajevu, Dr. Karajlić je bio baza i osnova cijelog serijala, a vjerovatno i najkreativniji lik unutar kompletne ideologije New Primitivesa. Evo i dokaza toj tvrdnji – pogledajte ko je glumio u većini skečeva, ma koliko male ili velike uloge u njima bile. Od mame koja viče na Amara, preko stalnog voditelja, do TV reportera i onog osnovca Almira iz škole Stipe Šuvar. Legenda koja je u neka doba izgubila dodir sa realnošću, kao i svi genijalci.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.