Toplinski val stigao u Hrvatsku, izdan niz upozorenja

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Toplinski val stigao je i u Hrvatsku, zbog čega je izdan niz upozorenja.

Kako javlja DHMZ, vrijeme u utorak bit će pretežno sunčano i vruće. Javljaju kako će, uz dnevni razvoj oblaka, pljuskova praćenih grmljavinom biti ponajprije u Slavoniji i Baranji. Puhat će većinom slab, poslijepodne do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, dok će na Jadranu nakon umjerene bure i sjeverca poslijepodne zapuhati sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najniža jutarnja temperatura kretat će se od 17 do 22 °C, na Jadranu od 22 do 25 °C. Najviša dnevna temperatura kretat će se između 31 i 36 °C.

Od 14 regija na koje Meteoalarm dijeli Hrvatsku, za utorak su na snazi upozorenja za njih 10. Za osam od deset na snazi je meteoalarm zbog toplinskog vala. Tako je za regije Osijeka, Zagreba, Karlovca, Gospića i Knina izdan žuti meteoalarm. Za Osijek se prognozira vruće i sparno vrijeme s maksimalnim temperaturama do 32 °C. Za regije Zagreb, Karlovac, Gospić i Knin žuti meteoalarm na snazi je zbog toplinskog vala te se najavljuje da će se temperature kretati od 31 do 34 °C.

No prema trenutnoj prognozi Meteoalarma, još opasnije vrijeme bit će u riječkoj, splitskoj i dubrovačkoj regiji, za koje je na snazi narančasti meteoalarm zbog maksimalnih temperatura do 33, odnosno 34 °C. Za regiju Velebitskog kanala i sjeverne Dalmacije također je na snazi žuti meteoalarm, ali zbog pojačanog vjetra koji je najavljen u noći, ujutro i navečer. Najjači udari bit će od 56 do 75 km/h.

Osim Meteoalarma, i DHMZ je izdao upozorenje za toplinske valove prema kojemu se čini da će najgore biti u utorak i srijedu, piše Index.

Za te dane je za područje 8 gradova izdano upozorenje. Za četiri grada – Osijek, Zagreb, Karlovac i Gospić – na snazi je žuto upozorenje, dok je za Knin, Rijeku, Split i Dubrovnik izdano narančasto upozorenje. Žuto upozorenje označava da je opasnost od toplinskog vala umjerena, dok je pod narančastim upozorenjem velika.

Od srijede, pak, za regiju Osijeka nema opasnosti od toplinskih valova, dok u ostalim regijama ostaju žuta i narančasta upozorenja. I dok će u četvrtak u Kninu opasnost od toplinskog vala pasti na umjerenu razinu, već od petka vratit će se na veliku razinu opasnosti.

DHMZ prognozira i da će od srijede biti nestabilnije, ali i dalje vruće. Očekuje se djelomice sunčano, a na Jadranu i pretežno sunčano vrijeme.

U poslijepodnevnim satima u unutrašnjosti uz jači razvoj oblaka lokalno će biti kiše te pljuskova s grmljavinom koji mogu biti izraženiji. Pljuskovi će biti češći u istočnim predjelima, gdje ih može biti i u noćnim satima, a pokoji pljusak u četvrtak i petak moguć je i na obali, ali vrlo rijetko, dodaju iz DHMZ-a.

Na kopnu će puhati slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu u noći i ujutro slaba do umjerena bura, a danju sjeverozapadnjak, uz obalu i zapadnjak te jugozapadnjak. Temperatura zraka na Jadranu bit će bez veće promjene, a u unutrašnjosti će najviša temperatura biti malo niža.

Više vijesti