Tragični udes na autoputu kod Kaknja dobio novi epilog, suspendovani policajci

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nesreća koja se dogodila u noći sa 31. avgusta na 1. septembar, u kojoj je vozač vozio u kontra smjeru na autoputu kod Kaknja, pri čemu je usmrtio sebe i još jednu osobu, dobila je novi epilog. Naime, postoji sumnja da su dva policajca kontrolisali vozača neposredno prije nesreće, ali ga nisu isključili iz saobraćaja. U MUP-u ZDK su potvrdili da su policajci suspendovani. I ovaj slučaj je pokazao da je potrebno uvesti rigoroznije mjere vezane za sigurnost saobraćaja.

U ljetnoj noći, vozač iz pravca Kaknja vozio se autoputem u pogrešnom smjeru i i pri tome pri velikoj brzini se zabio u drugo vozilo pri čemu je usmrti i sebe i drugog vozača. Kako je vozač u pijanom stanju uspio da nakon naplatne kućice doće do trake koja ga je odvela u pogrešnom smijeru, pokazaće istraga. Naime, mediji navode da je vozač zaustavljen od strane policijske patrole, ali je pušten da ide dalje. Na naplatnoj kućici mu je ukazana pomoć da uzme karticu za naplatu. Kada je došao do mjesta križanja gdje je trebao da ode u pravcu Sarajeva, on je otišao u pogrešnu traku i iako je jasno naveden znak da se vozi u pogrešnom smjeru, zbog stanja u kom se nalazio izašao je na autoput i izazvao nesreću sa smrtnim ishodima. Da li su ga i zašto policajci putili, pokazaće istraga.

“Zbog sumnje da su počinili određene propuste prilikom obavljanja poslova i zadataka. U toku je unutrašnja istraga koja će utvrditi eventualne propuste i odgovornost policijskih službenika koji su suspendovani”, kaže Aldina Alić, portparol MUP-a ZDK.

Ovo je samo jedan od primjera u kojem učesnik u saobraćaju ne samo da ugrozi svoj život, već i život drugog učesnika u saobraćaju, a u BiH u posljednjih mjesec dana, dešavale su se saobraćajne nesreće koje su nažalost imale smrtne ishode.

U državi ne prođe ni jedna sedmica da se ne dogodi saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom. Neprilagođena brzina je ključna, vožnja pod dejstvom alkohola u vrhu. Primjera radi u Kantonu Sarajevo desilo se više od 6.700 saobraćajnih nezgoda. Smrtno stradalo je 11 osoba. Za prvih devet mjeseci ove godine uručeno više od 158.000 prekršajnih naloga.

“Odnosno 19.568 više u odnosu na isti period prošle godine. Podnesen je 731 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupa ili 502 zahtjeva više u odnosu na isti period prošle godine. I registrovano je 64 događaja sa obilježjem KD zbog ugrožavanja sigurnosti javnog prometa”, navodi Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS.

U Republici Srpskoj bolja slika u odnosu na prošlu godinu, ali daleko od toga da je dobra. Smrtno su stradale 82 osobe. I ovdje se navodi da su najčešći uzroci neprilagođena brzina. Nadležni priznaju, rezultati su nepovoljni, broj smrtno stradalih nije u značajnom opadanju

“Jer nismo postigli zacrtani cilj Strategijom za bezbjednost saobraćaja, gdje smo rekli da ćemo do ovog perioda, neke referentne godine, smanjiti za 50%. Nismo to uspjeli”, ističe Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

“Statistika pokazuje da najviše stradaju mladi od 21-30 godina. Kako pomoći da prežive te godine i ne stradaju u saobraćaju”, pita se Milijan Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Mobilni radari, presretači, stacionarska oprema… nisu dovoljni da vozači postanu savjesniji u BiH. Nadležni kažu, sprovodimo akcije, edukativne događaja, ali se pokazalo da reakcija nije bila pozitivna.TOP VIJESTI

Više vijesti