Traje samit u Berlinu: Vučić opet o BiH, Thaci zaprijetio Srbiji

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Još nema konkretnih informacija sa sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emanuela Makrona sa liderima zapadnobalkanskih zemalja.

Na poziv Merkel i Makrona u Berlin su otputovali predsjednici ili premijeri Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije i Bosne i Hercegovine.

Sastanak je počeo u 17.30, u 19.30 je nastavak na radnoj večeri, a završetak sastanka se očekuje oko 22.00 sata.

Poruke domaćina

Njemačka kancelarka Angela Merkel, poručila je uoči skupa posvećenog Zapadnom Balkanu u Berlinu, da konačno rješenje za Kosovo i Srbiju “ne može biti na štetu ostalih u regionu”.

Uoči početka skupa naglasila je da konferencija koja je bila incijativa ni na koji način nema namjeru da zamijeni berlinski proces niti pregovore koji se vode između Srbije i Kosova.

Ona je ocijenila da se radi o događaju gdje će se iskreno i otvoreno razgovarati o svim izazovima.

Kodomaćin skupa Emanuel Macron je takođe poručio da će večeras da se razgovara otvoreno o “svim opcijama koje su na stolu” oko Srbije i Kosova.

“Nemamo namjeru da nametnemo riješenje Beogradu i Prištini. Mi želimo da razmatramo sve opcije ali i da izbjegnemo moguće nove tenzije u regionu koje bi mogle proizići zbog postojećih opcija koje su na stolu”, rekao je Makron.

Zvizdić o granicama

Predsjedavajuči Vijeća ministara BiH kaže da je primjetno je da se pogoršava politička, ali i općenito stabilnost čitavoga Balkana.

– Počinju se ponovo crtati neke nove granice, govori se o razmjeni teritorija na bazi etničkoga principa, a mi znamo iz naše prošlosti do čega su dovele takve ideje – naglasio je Zvizdić.

Navodi kako te ideje nisu nove, te da su o njima nekada govorili Vojislav Šešelj i Slobodan Milošević.

– Pokušaj provedbe tih ideja u djelo je rezultiralo sa stotinama hiljada ubijenih ljudi, sa ogromnim zločinima, genocidom i iseljavanjem više miliona ljudi sa naših prostora. Zbog toga smo mi protiv crtanja granica na Balkanu – izričit je Zvizdić.

Potcrtava da sve države na Balkanu imaju međunarodno priznate granice, te da je nepovredivost tih granica bazno načelo Evropske unije.

– I mislim da to treba ostati vladajući model i princip svih daljih aktivnosti kada govorimo o toj temi na području Zapadnoga Balkana – rekao je Zvizdić.

Odgovor Vučića

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić burno je reagovao na izjavu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

“Da li Zvizdić misili da Srbiji treba da se prekrajaju granice, a Bosni i Hercegovini ne”, upitao je danas u Berlinu Vučić u burnoj reakciji na izjavu Zvizdića o mijenjanju granica kao mogućem modelu za rješavanje kosovskog pitanja.

“Znači Zvizdić se zalaže za očuvanje Kosova u sastavu Republike Srbije”, rekao je Vučić, kada je jedan od novinara prokomentarisao da je Zvizdićev stav prakično upravo suprotan tome zbog eventulanog domino efekta na BiH.

Lider Srbije je naglasio da do rješenja mora da se dođe kompromisom.

“Znači Zvizdić misili da Srbiji treba da se prekrajaju granice, a Bosni i Hercegovini ne. Zvizdić je mogao da misli na samo jedne granice. Ili je Kosovo dio Srbije, što je zvanična pozicija BiH ili nije. Hvala Zvizdiću što poštuje granice Srbije, a ako je mislio suprotno čudno je da mislim da mogu da se prekrajaju granice Srbije, a ne druge”, rekao je Vučić.

Ponovio je i da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH.

“Jesam li milion puta ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH? Da li se ijednom dogodilo da sam negirao integritet BiH? Nije nigdje nikada”, rekao je on.

Kosovo pooštrava mjere

Priština će pooštriti mjere ako Srbija nastavi voditi agresivnu politiku protiv Kosova, poručio je u ponedjeljak kosovski predsjednik Hashim Thaci nakon sastanka sa šeficom eurodioplomacije Federicom Mogherini u Berlinu, ocijenivši da su carinske pristojbe, čije ukidanje traži Beograd kao uvjet za nastavak dijaloga, “legalno pravo”.

Sastanku Thaci-Mogherini nazočio je i kosovski ministar vanjskih poslova Badxet Pacoli, ali ne i premijer Ramush Haradinaj, koji je ranije više puta kritizirao Mogerini zbog njezinih stajališta, prenosi Hina.

Thaci je, kako se navodi, naglasio kako Kosovo “ima potporu cijelog svijeta” za postizanje konačnog i sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom koji bi, nakon sporazuma koji su postigli Atena i Skoplje o imenu Makedonije, bio dodatni doprinos miru i stabilnosti regije

-Za nas, naše susjede i samu EU, sporazum između Kosova i Srbije od vitalnog je značaja za zajednički napredak. Poslije sporazuma Sjeverne Makedonije i Grčke, ovaj sporazum bi donio još više mira i stabilnosti regiji i Europi- dodao je.

Thaci je naglasio da Priština ima potporu Washintona, EU i cijelog svijeta “u postizanju miroljubivog, konačnog i sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom”.

-Spremni smo nastaviti dijalog u Bruxellesu – poručio je Thaci i ponovio da je zatražio viznu liberalizaciju za građane Kosova jer su za to ispunjeni svi uvjeti.

-Ispunili smo kriterije, to je nepravda prema Kosovu. Nadam se da će Merkel i Macron imati dobre vijesti o vizama, a ako se to ne dogodi – to će biti razočaranje – ocijenio je Thaci u Berlinu.

TOP VIJESTI

Više vijesti