Trampolini opasni za djecu

Zdravstveni službenici kažu da bi djeci trebalo zabraniti igranje na trampolinu jer su te naprave preopasne.

Pozivajući se na gotovo 100.000 ozljeda zadobivenih na trampolinu zabilježenih na području SAD-a samo 2009. godine, Američka akademija pedijatara odbacila je nedavni dodatak o sigurnosnim mrežama koje se nalaze oko trampolina, piše Daily Mail.

Tvrde da mreže ne čine razliku kada se radi o sigurnosti na trampolinu, već roditeljima daju lažni osjećaj sigurnosti. ‘Pedijatri trebaju aktivno obeshrabriti rekreacijsko korištenje trampolina’, rekla je dr. Michelel LaBotz, liječnica sportske medicine u Oregonu te jedna od autorica izjave o opasnosti trampolina.

‘Trampolin nije igračka. To je dio opreme. Preporučujemo da je ne koristite. Ali, ako ga i koristite, budite svjesni rizika. Vjerujem da roditelji smatraju kako je mekani madrac koji vide siguran. Ono čega možda nisu svjesni, jest da, kada se po tom elastičnom madracu skače, naročito ako to u isto vrijeme radi više korisnika, on postaje opasan’, rekla je dr. LaBotz.

‘Kada su zajedno na trampolinu, veća djeca i stariji vole skočiti jače, tako da manja djeca odskoče više nego bi to inače učinili. Ako dijete tada ‘nezgodno’ padne, to je kao da padnu s nekoliko metara na tvrdu površinu’, pojašnjava dr. LaBotz.

Podaci američkog nacionalnog sistema za nadzor ozljeda otkrili su da se 75 posto ozljeda s trampolina dogode kada se na njemu nalazi više od jedne osobe. Što je dijete manje, veća je vjerovatnost da će zadobiti težu ozljedu, poput lomova nogu ili u krajnjoj liniji slamanje kralješnice. Jedna je studija zabilježila 200 ozljeda s trampolina koje su bile neurološke naravi, prenosi dnevnik.hr.

‘To nisu samo nesreće, postoji obrazac po kojima se ozlijede događaju na trampolinu i možemo nešto učiniti da ih spriječimo’, rekla je dr. Barbara Gaines, voditeljica odjela traumatologije u dječjoj bolnici u Pittsburgu.

(VisokoIN)

Unesite komentar