Transparent na mostu: Izronio je Stari za one što ga vole…

Na Starom mostu u Mostaru postavljen je transparent na kojem piše “Izronio je Stari za one što ga vole” uoči presude Prliću i drugima.

Pogođen tenkovskim granatama Hrvatskog vijeća obrane, 9 novembra 1993. godine srušen je mostarski Stari most, remek-djelo osmanske arhitekture na Balkanu i jedan od najvrijednijih kulturno-historijskih spomenika u svijetu. S njim je srušena i cijela stara jezgra Starog grada među kojima je nekoliko monumentalnih džamija, medresa i jedini hamam.

Nakon višednevnog granatiranja sa uzvišenja Planinica i Stotina iznad Mostara, jedinice Hrvatskog vijeća odbrane i Hrvatske vojske, Stari most su srušile 9. novembra 1993., tačno u 10:16.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala danas će izreći drugostepenu presudu Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, čelnim ljudima tzv. Herceg-Bosne.

Prvostepenom presudom Pretresnog vijeća koja je izrečena 29. maja 2013. Jadranko Prlić je osuđen na 25 godina zatvora. Bruno Stojić, Slobodan Praljak i Milivoj Petković su osuđeni na po 20 godina zatvora, Valentin Ćorić je osuđen na 16 godina zatvora dok je Berislav Pusić je osuđen na 10 godina zatvora.

Tokom suđenja koje je završilo 2. marta 2011., Vijeće je uvrstilo u spis skoro 10.000 dokaznih predmeta i saslušalo 145 svjedoka optužbe, među kojima šest vještaka, kao i 61 svjedoka odbrane, među kojima sedam vještaka.