Traže da Facebook zabrani pominjanje Tita i Jugoslavije

Hrvatsko udruženje “Urbana desnica” traži od Facebooka da briše sve objave u kojima se pominju Josip Broz Tito i Jugoslavija.

Udruženje je na svojoj Facebook stranici objavilo da je posljednjih nekoliko dana u direktnom kontaktu sa administracijom ove društvene mreže u Londonu, te da su se požalili na objave u kojima se pominje Tito.

“Riječ je o našoj opširnoj prijavi koju smo im poslali, te priložili pregršt dokumenata, članaka svjetskih medija, dokumentarni film o ubistvima u Titovo ime, koji je titlovan na engleski”, piše u objavi ovog udruženja.

https://www.facebook.com/urbanadesnica/posts/1555758501140141

“Urbana desnica” tvrdi da su im Faecbookovi administratori zahvalili i najavili da će uskoro svi sadržaji u kojima se veliča Tito ili Jugoslavnija biti automatski obrisani, a njihove promotere Facebook će blokirati.

“Kada dobijemo službenu potvrdu na e-mail o uvrštenju u algoritam, obavijestićemo vas. Tada će svaka vaša prijava na sadržaj u kojima se veliča zločinački režim ili Tito biti automatski obrisani”, ističu hrvatski desničari.

Sjedište udruženja “Urbana desnica” nalazi se u Splitu, a ciljevi su im da, kako navode, “promovošu moderne rodoljubive vrijednosti i kulturu života, te sprovedu lustraciju”.