da block

Tražili su 100.000 KM uz poruku “i ovo će prestati”

da block

Nakon dvomjesečnih prijetnji uposlenicima, pokušaja reketiranja, ucjena, te primjene dvostrukih propisa kada su u pitanju pravilnici o hrani McDonald's je danas zatvorio restoran u “Mepas Mall” centru u Mostaru.

– Državnim organima smo predali dokumente u kojima se od od nas decidno traži novac, a sve zato da bi prestale ucjene i kontinuirani neargumentirani napadi na naš rad u tom gradu. Posljednja tražena suma je bila 100.000 KM, uz ostatak poruke „i ovo će prestati“ – rekao je Adi Hadžiarapović, direktor marketinga i komunikacija “Gliese 581g DL McDonald's”.

On je potvrdio da su u posljednjih 60 dana jednom uposleniku probušene gume na automobilu, drugima upućivane prijetnje da „ih niko ne čuva kada izađu iz restorana“, a vrhunac je bio „saslušavanje“ uposlenika u vožnji autom kroz Mostar.

– Nažalost, nismo vidjeli reakciju policije i mi ne možemo garantirati našim uposlenicima sigurnost kada nisu u restoranu – izjavio je Hadžiarapović, te dodao da je paralelno vršen pritisak inspekcije.

– Jedan dan inspekcija primjenjuje zakon BiH, a drugi tzv. Herceg-Bosne. Potom vam inspektor traži 2.000 KM, ali u kešu, da organizuje „seminar“, pa je na kraju sporno jesu li vam nalazi urađeni na lijevoj ili desnoj strani obale. U takvim uslovima, a da ne postanete saučesnik u korupciji, nemoguće je poslovati – istakao je Hadžiarapović koji je na kraju kazao kako su svi uzeti nalazi hrane ispravni, o čemu postoji obimna dokumentacija koju svako može dobiti na uvid.

(VisokoIN)