Trebevićka žičara: Je li karta preskupa, šta kažu inspektori, mogu li cijene biti različite?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Početak današnje sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva bio je jako konfuzan. Dok je trajala prezentacija gradskog preduzeća “Sarajevo” o predloženim cijenama za vožnju Trebevićkom žičarom, vijećnici nisu dobro shvatili niti cijene koje su se našle pred njima, a očigledno nisu ni znali da li oni trebaju o njima glasati ili ne.

Iako je preduzeće “Sarajevo” zaduženo za formiranje cijena, te su one vijećnicima prezentirane samo kao informacija, pojedini vijećnici su se upustili u bespotrebnu raspravu, smatrajući da oni imaju pravo da reagiraju i zadatak da utječu na promjenu predloženih, odnosno formiranje konačnih cijena.

Prava zbrka dospjela je i u medije jer su pojedini vijećnici odmah novinarima plasirali informacije da će povratna vožnja žičarom koštati 20 KM, što je izazvalo i brojne reakcije i kritike javnosti.

Ipak, kako su za Faktor pojasnili predstavnici preduzeća “Sarajevo”, cijena od 20 KM namijenjena je samo za turiste, dok je povratna karta za domaće stanovnike šest KM, a u jednom smjeru četiri KM. Iz ovog preduzeća smatraju da se radi o izuzetno prihvatljivim cijenama za građane BiH, te da ne vide razloge za stvaranje polemike i problema. Naglasili su i da će Nadzorni odbor ovog preduzeća donijeti konačnu odluku o cijenama sljedeće sedmice.

Nakon zbrke na sjednici Gradskog vijeca, vijećnik Nihad Uk za Faktor je kazao kako je prezentacija bila jako konfuzna, te da je to bio razlog zbog kojeg je čitav početak sjednice bio tako konfuzan.

– Ni vijećnici ni novinari nisu znali pravu suštinu te prezentacije, nismo dobili materijal, već smo sve gledali na projektoru, nije se moglo fino sve ni vidjeti – kazao je Uk.

Iako su se vijećnici prvobitno pobunili zbog “bezobrazno” skupe karte od 20 KM, shvativši da se ipak radi samo o cijeni za strane turiste, podržali su predloženi cjenovnik.

– Vijećnici su shvatili da su te cijene prihvatljive. One su realne i opravdane. Iz preduzeća “Sarajevo” kažu da su se cijene formirale na osnovu ekonomskih pokazatelja i održivosti samog preduzeća. S obzirom na to mislim da će Sarajevo dobiti pravu priču i da će žičaru svi državljani moći priuštiti – kazao je Uk.

Dodao je da će žičara vjerovatno biti puštena u promet 6. aprila, mada infrastruktura oko nje još nije završena.

– Sam projekat Trebevićke žičare će zaživjeti kada budu završeni i hotel, restoran i Vidikovac i polazna i dolazna stanica. Sve do tada to je korak naprijed, ali nije potpuno za građane Sarajeva – zaključio je Uk.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je kako su ove cijene prihvatljive za sve građane Sarajeva.

– Kao gradonačelnik Sarajeva, neću dozvoliti da Žičara bude samo za elitu, ona pripada svim građanima Sarajeva, a Trebević je naš najveći park prirode. Pronašli smo rješenje da imamo minimalnu cijenu koja garantira održivi rad Trebevičke žičare, da objekt bude razvojni i da ne moramo dodatno investirati. Predložili smo diferencirane cijene, i to posebnu cijenu za bh. građane koja je usklađena za platežnom moći, te cijenu za turiste, koja je opet znatno niža nego u odnosu na slične objekte u Evropi – pojasnio je gradonačelnik Skaka.

S obzirom na to da cijene neće biti iste za turiste i državljane BiH, mnogi su počeli kritizirati i taj prijedlog. Društvene mreže danas su preplavljene komentarima u kojima se navodi da je davanje različitih cijena čisto kršenje zakona i diskriminacija.

Ipak, iz preduzeća “Sarajevo” za Faktor su kazali da je sve urađeno po zakonu.

– Mi već dugo planiramo cijene i naravno da smo sve provjerili i sve uradili po zakonu. Nije tačno da ne smiju biti različite cijene za naše građane i za strane turiste. Mi smo napravili plan tako da ovaj projekat sam po sebi bude održiv, jer se Trebevićka žičara neće finasirati iz nekih budžeta – kratko su kazali u ovom preduzeću.

Faktor je kontaktirao i tržišne inspektore koji su nam pojasnili da ne postoji nikakva zakonska prepreka da na Trebevićkoj žičari budu različite cijene za različite grupe posjetilaca, primjera radi jedna cijena za turiste, a druga za domaće stanovništvo, za penzionere, za studente. Prepreka ne postoji ni u pogledu Zakona o kontroli cijena, niti Zakona o zaštiti potrošača. Ono što davalac usluga ili trgovac moraju uraditi u tom pogledu, jeste da jasno istaknu cijene za svaku od kategorija, što bi u slučaju Trebevićke žičare značilo da se jasno mora napisati i istaknuti na polaznoj stanici kolika je cijena za turiste, studente, penzionere i tome slično.

Primjera radi, u pogledu Zakona o zaštiti potrošača, u Članu 7. stoji: “Trgovac je obavezan da prodaje proizvode, odnosno pruža usluge svim potrošačima pod istim uvjetima”. Odmah zatim se kaže: “Ako pojedinim grupama odobrava posebne uvjete, oni treba da su jasno istaknuti na prodajnom mjestu”. Što znači, upravo kako su nam inspektori i objasnili, da posebni uvjeti za turiste mogu postojati, ali to jasno mora biti istaknuto. Kod “odobravanja posebnih uvjeta” se ne misli samo na popuste, pojašnjeno nam je. Također, pojašnjeno nam je da primjera radi isti slučaj postoji kada je u pitanju ulaz u Tekiju na Buni, u Blagaju. Jedna cijena je za državljane BiH, a druga za turiste. Inspektori su kontrolirali ovaj slučaj i ustanovili da nema kršenja bilo kakvog zakona.

(Faktor)TOP VIJESTI

Više vijesti