-6.5 C
Visoko
22. Januara 2022.

Treće upozorenje Inzka ministru ZDK-a: Ozbiljne pogreške, ako ne i šamar!

Nastavljate neprihvatljivu praksu neprikladnog miješanja politike u profesionalan rad policije i nepoštivanje vladavine zakona, napisao je visoki predstavnik

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, uputio je pismo Dariju Pekiću, ministru unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (potpredsjednik Kantonalnog odbora Narodnog evropskog saveza ZDK-a i predsjednik GO NES-a Visoko, op. a), u kojem traži od njega da prestane sa “dosadašnjom praksom neprikladnog miješanja politike u profesionalan rad policije i nepoštivanje vladavine zakona”.

OZBILJAN ŠAMAR

– Razmotrio sam vaš akt od 30. aprila kojim ste informisali komesara policije o prestanku radnog odnosa sa danom 16. juni 2021. godine, prije isteka njegovog mandata. Navedene osnove za vašu namjeru da se donese rješenje za prestanak radnog odnosa komesaru policije prije isteka njegovog mandata po osnovu godina staža osiguranja su pravno manjkave i pokazuju ozbiljne pogreške, ako ne i šamar, u tumačenju primjenjivih zakonskih odredbi u ovom smislu, napisao je Inzko ministru MUP-a ZDK-a, uz uputu na Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK-a i Zakon o upravnom postupku Federacije BiH, posebno član 13.
– Stoga, ne mogu donijeti bilo kakav drugi zaključak nego da ovo predstavlja nastavak neprihvatljive prakse neprikladnog miješanja politike u profesionalan rad policije i nepoštivanje vladavine zakona. Kao što Vam je poznato, ja sam se već izjasnio o manjkavostima u demokratskom funkcionisanju u mojim zajedničkim pismima sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država od 11. decembra 2020. i 29. marta 2021. godine, podsjetio je u pismu Inzko.

Visoki predstavnik je na kraju Pekiću napisao da od njega zahtijeva ponovo “da poduzmete neophodne korake, da uskladite Vaše aktivnosti sa najboljim demokratskim praksama i vladavinom zakona, te da podržite principe i standarde na koje ste se obavezali građanima polaganjem zakletve prilikom preuzimanja dužnosti”.

Radi se o trećem upozorenju visokog predstavnika za BiH ministru unutrašnjih poslova ZDK-a. U prva dva pisma iz decembra 2020. i marta ove godine Inzko je poslao zajedničke stavove sa američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom.

Oni su poslanike Skupštine i članove Vlade podsjetili na to da su tokom protekle dvije decenije SAD i OHR blisko sarađivali sa partnerima u ZDK-u kako bi se profesionalizirala policija tog kantona i osnažila vladavina zakona, a, nažalost, “vlasti ZDK-a nisu pokazale neophodnu posvećenost ovom vrlo važnom nastojanju i umjesto toga održavaju stanje izloženosti neprikladnim utjecajima politike na rad policije”.

FINANSIJSKA NEZAVISNOST

– Kao što Vam je dobro poznato, implementiranje Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK-a iz 2018. godine te naročito važnih odredbi o pravnoj i budžetskoj nezavisnosti Uprave policije omogućit će odgovoran, efikasan i profesionalan rad policije i služiti kao efikasna prepreka neprikladnim utjecajima politike na rad policije, naveli su Nelson i Inzko, uz objašnjenje da od vlasti očekuju da pokažu liderstvo i osiguraju implementaciju pravne i budžetske nezavisnosti Uprave policije.

​Ministar Pekić i ranije je odbijao govoriti o ovoj temi.

(Oslobođenje / MIRZA DAJIĆ)

Unesite komentar