Trgovci u FBiH pazar ne moraju polagati svaki dan, u veleprodajama više nema plaćanja gotovinom

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vlada Federacije BiH izmijenila je Uredbu o gotovinskom poslovanju, prema kojom su i najmanji obrtnici u Federaciji pazar u banku morali polagati svaki dan.

Prema novoj Uredbi, koja je na snazi od subote, rok za polog pazara produžava se na pet dana, za poslovne subjekte čiji dnevni pazar u gotovini ne prelazi 200 KM kao i za subjekte koji su udaljeni 15 ili više kilometara od najbliže banke ili druge ovlaštene organizacije, poput pošte.

Novom Uredbom je definirano i da se subota ne smatra radnim danom u smislu obveze pologa pazara. Dakle, pazar od petka se može položiti u ponedjeljak.

Vlada je ranije donijela Uredbu po kojoj su i najmanji obrtnici svaki dan pazar morali polagati u banku. Stručnjaci su to ocijenili kao nepromišljen potez Vlade, koji je u samo nekoliko mjeseci bankama u Federaciji donio milionsku dobit po osnovu provizije prilikom pologa i podizanja pazara.

Osim olakšice, nova Uredba uvodi i neka ograničenja. Po staroj Uredbi, poslovnim subjektima je bilo zabranjeno da vrše gotovinsko plaćanje u veleprodaji, ali je veletrgovcima bilo dozvoljeno da primaju gotovinu.

Praktično, bilo je zabranjeno plaćanje ali ne i naplaćivanje. Prema novoj Uredbi, zabranjeno je plaćanje ali i naplaćivanje proizvoda u trgovini na veliko u gotovom novcu.TOP VIJESTI

Više vijesti