da block

Trgovci već naplaćuju plastične kese

da block

Trgovci još nemaju obavezu da plaćaju naknadu državi za plastične kese koje “izađu” iz prodavnice, ali su neki iskoristili najavu uvođenja naknade i naplaćuju kupcima kese povećavajući time svoj prihod.

Rekli su to u udruženjima potrošača i organizaciji Centri civilnih inicijativa, koja je inicirala uvođenje naknade za plastične kese u svrhu zaštite okoliša.

“Neki tržni centri su iskoristili kampanju pa su sami počeli naplaćivati kupcima plastične kese, ali trgovci još nisu obveznici plaćanja naknade u fond za zaštitu okoliša. Međuentitetsko tijelo za zaštitu životne sredine donijelo je u utorak zaključak da će biti uvedena naknada na tanke plastične kese od 20 mikrona u iznosu od pet feninga. Bila je dilema ko će plaćati taj iznos u fond, trgovci ili proizvođači, i odlučeno je da to budu trgovci”, kazao je Siniša Bencun iz CCI-ja.

Istakao je da je potrebno da sada bude urađena jedinstvena uredba o plaćanju ove naknade i da potom bude usvojena na entitetskim vladama. Napomenuo je da će trgovcima biti ostavljeno na volju da odluče hoće li kese i dalje kupcima davati gratis ili će ih naplaćivati pet- deset feninga. Procijenio je da će uredba, imajući u vidu procedure, na snagu stupiti do polovine godine.

Ipak, potrošači svjedoče da već sada plaćaju pet feninga za kese u pojedinim trgovinama. Kroz jednu veću prodavnicu, kažu u udruženjima potrošača, dnevno prođe hiljadu ljudi.

U udruženjima potrošača ističu da su ovakav potez pojedine trgovine povukle zbog vlastite zarade, a da ima i trgovina kojima je motiv podići svijest građana.

(VisokoIN)