Erdal Trhulj: U toku je program restruktuiranja KTK Visoko

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj izjavio je da je u toku program restruktuiranja KTK Visoko što je veoma važno za rješavanje problema u tom kombinatu. U izjavi za Fenu Trhulj je kazao da je jučer održan sastanak s Upravom, Nadzornim odborom, predstavnicima Sindikata, te radnika tog kombinata od kojih su neki prije 18 mjeseci stekli uvjete za penziju, ali to pravo ne mogu ostvariti jer im nisu uplaćeni doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje.

Grupa tih radnika nedavno je ispred zgrade Vlade FBiH tražila da im se pomogne u rješavanju tog problema i da bi mogli početi primati penziju.

Trhulj je podsjetio da je sam postupak restruktuiranja urađen, da ga je usvojio Nadzorni odbor i podržala Vlada FBiH, te da su donesene odluke o objavi tendera u vezi prodaje dijela imovine. Iz tih sredstava bi se prioritetno rješavalo pitanje uvezivanja radnog staža koji je jedan od gorućih problema i riješila sudbina barem dijela tih radnika u KTK Visoko.

„Međutim, veliki dio imovine koja se prije nalazila u državnom vlasništvu nikada nije proveden kroz knjige, neke katastarske čestice nisu bile čiste, ali sada se taj proces privodi kraju. Od Uprave smo dobili informaciju da će se u narednih desetak dana taj postupak završiti i da onda Agencija za privatizaciju može ići u objavu tendera za prodaju tehničko-tehnoloških cjelina u Topuzovom polju i Goruši“, izjavio je Trhulj.

Postupak, prema njegovim riječima, traje već tri do četiri mjeseca, ali je napravljen veliki pomak imajući u vidu agoniju u predhodnih deset godina i da se ništa nije rješavalo u vezi toga.

U tom smislu na jučerašnjem sastanku bilo je govora i o nekoliko objekata KTK Visoko na kojima nisu bile hipoteke i u toku je njihova prodaja. To su jedan poslovni prostor u Ljubljani i jedan u Kladnju što ide putem Agencije za privatizaciju FBiH, i na taj način bi se omogućilo uvezivanje staža tim radnicima.

Do postizanja konačnog rješenja, prema njegovim riječima, razmotrit će se mogućnost da se da određena pozajmnica da bi se dijelu radnika uvezao staž, a kasnije bi taj novac bio vraćen od prodate imovine.

(VisokoIN/Fena)