Tri državljanina BiH pod istragom zbog terorističkog napada u Parizu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Protiv tri državljanina Bosne i Hercegovine vodi se istraga zbog povezanosti s terorističkim napadom u Parizu 2015. godine, potvrđeno je “Nezavisnim” u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Državljanin Bosne i Hercegovine Adis Abaz uhapšen je u akciji njemačke policije zbog povezanosti s terorističkim napadom u Parizu 2015. godine. Abaz je uhapšen po potjernici belgijske policije prije osam dana u njemačkom gradu Drezdenu, a kako prenose mediji, on bi uskoro trebao biti izručen Belgiji.

Ambasada BiH u Berlinu je 28. juna 2019. godine primila službenu informaciju nadležnog Državnog tužilaštva u Drezdenu, da je, na osnovu Evropskog naloga za hapšenje izdatog od Osnovnog istražnog suda u Briselu, Kraljevina Belgija, jedan državljanin BiH uhapšen u SR Njemačkoj dana 20. juna 2019. godine u 01:48 sati.

“U istoj informaciji se navodi da se imenovana osoba nalazi u ekstradicionom pritvoru u pritvorskoj jedinici u gradu Hale u SR Njemačkoj, gdje će boraviti do pravosnažnosti odluke o izručenju nadležnim organima Kraljevine Belgije”, kazali su iz Ministarstva insotranih poslova BiH.

Prema navodima Državnog tužilaštva u Drezdenu, predmetni Evropski nalog za hapšenje izdat je zbog postojanja sumnje da je imenovana osoba povezana sa aktivnostima terorističke grupe odgovorne za terorističke napade u Parizu od 13. novembra 2015. godine, koji su se dogodili u koncertnoj dvorani “Bataclan”.

“U informaciji Državnog tužilaštva u Drezdenu navedeno je i da se istraga u istom predmetu nastavlja protiv imenovanog i još dva državljanina BiH, čija imena nisu navedena, uz napomenu da, za sada, više informacija neće biti dostupno javnosti, zbog razloga koji se tiču daljeg provođenja istrage”, zaključuju iz MIP BiH.TOP VIJESTI

Više vijesti