da block

Tri godine bh. političari ne mogu naći rješenje za presudu “Sejdić-Finci”

da block

Bosanskohercegovački političari imali su tri godine da nađu soluciju za rješavanje pitanja „Sejdić-Finci“, a nisu ništa uradili – rekao je danas u Sarajevu za Agenciju FENA ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon.

– Razočaran sam što mnoge političke stranke ne pokazuju volju za pronalazak rješenja na osnovu kojeg bi se omogućilo normalno funkcionisanje države – kaže Moon.

Ipak njegov je generalni stav, kako kaže, optimističan u smislu da će bh. političari naći rješenje i za nastavak stand by aranžmana sa MMF-om.

Povodom današnjeg obilježavanja Svjetskog Dana Roma ističe da je upravo u presudi „Sejdić-Finci“ sadržano otklanjanje predrasuda o Romima.

– Pitanje predrasuda je nešto što se mora rješavati da bi svi bili jednaki. Ni u jednoj državi ne smije biti diskriminacije na temelju pripadnosti određenoj grupi. Zato je veliko razočarenje za mene, a i za bh. građane što političari u BiH još uvijek nisu u stanju naći nikakvo rješenje u vezi ovog pitanja – kazao je Moon.

Prema njegovim riječima moraju se pronaći rješenja da se promijene stavovi načina razmišljanja o Romima.

SAD sa UNCHR-om trenutno radi na rješavanju statusnih i pravnih pitanja Roma.

– Zbog toga smo se kao posmatrač pridružili Dekadi uključenja Roma. To je obaveza koju je bivša državna sekretarka Hillary Clinton preuzela prije 12 mjeseci, kada se sastala sa mladim romskim aktivistom. Tom prilikom stavila je do znanja civilnom sektoru i vladama koje se bave pitanjima Roma širom Evrope da su SAD veoma zainteresirane i veoma zabrinute i zato će SAD ostati partner u rješevanju problema Roma – rekao je Moon.

Također, to je, naglasio je, dio obaveze Ambasade SAD-a u BiH.

Posljednju godinu dana Američka ambasada radi sa uredima State Department-a kako „bismo pronašli načine da koristimo resurse iz regionalnog stambenog programa i još nekoliko programa Vlade SAD-a da osiguramo održivi povratak Roma, raseljenih tokom rata“.

– Spisak zadataka pred nama u BiH je dugačak i trebat će godine da se rješavaju. Ako ne počnemo, ako nismo aktivni neće nikada ni biti riješena. Ponosan sam šta sve međunardona zajednica radi na ovom problemu uz koju su svakako Sjedinjene Američke Države – istakao je Moon.

(VisokoIN/Fena)