0.5 C
Visoko
23. Januara 2022.

Tri verzije incidenta između mornarica Velike Britanije i Rusije kod Krima

Razarač Britanske kraljevske mornarice HMS „Defender“, koji se nalazi u Crnom moru zbog vojnih vježbi NATO-a, u srijedu se našao u centru globalne pozornosti nakon ozbiljnog incidenta u kojem su sudjelovali i ruski patrolni brodovi, ali i borbeni avioni, piše „Jutarnji list“.

Ruska agencija „Interfax“ prva je objavila, citirajući rusko ministarstvo obrane, da je brod Ruske ratne mornarice ispucao hice upozorenja prema HMS „Defenderu“ koji je, prema Rusima, uplovio do tri kilometara “duboko” u ruske teritorijalne vode u Crnom moru.
Sučeljavanje se dogodilo blizu Rta Fiolent na poluotoku Krimu, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.

– Razarač je bio upozoren da je oružje spremno za upotrebu ako prijeđe granicu Ruske Federacije. Nije reagirao na upozorenje – navodi se.

Deset minuta nakon što su ispaljeni hici upozorenja, ruski borbeni avion je u more ispred britanskog razarača bacio četiri bombe, nakon čega je HMS „Defender“ napustio ruske vode, navodi rusko ministarstvo.

Ruske agencije prenose i to da je ministarstvo obrane pozvalo na razgovor britanskog vojnog atašea u Moskvi, piše agencija AFP.

Druga verzija priče stigla je iz britanskog ministarstva obrane iz kojeg tvrde da na HMS „Defender“ nisu ispaljeni upozoravajući hici.

– Ni jedan metak upozorenja nije ispaljen na HMS „Defender“. Brod kraljevske mornarice pošteno prolazi ukrajinskim teritorijalnim vodama u skladu s međunarodnim pravom – kratko je na Twitteru napisalo Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

No, zahvaljujući novinaru BBC-ja Jonathanu Bealeu, koji se u trenutku incidenta nalazio baš na razaraču HMS „Defender“, imamo i treću verziju priče, iz prve ruke.

On je ispričao da je britanski brod prošao kroz teritorijalne vode oko Krima, koji Velika Britanija smatra okupiranim teritorijem Ukrajine i samim time ukrajinskim teritorijalnim vodama. Beale bez uvijanja tvrdi da je bila riječ o namjernom potezu kojim se htjela poslati poruka Rusiji, ali i napominje da je kapetan HMS „Defendera“ Vincent Owen istaknuo da prolaze “međunarodno priznatim morskim putem”.

No, britanski je razarač vrlo brzo dobio pratnju. Dva patrolna broda Ruske obalne straže sasvim su se približila HMS „Defenderu“ s namjerom da Britance natjeraju da promijene kurs. Pritom im se jedan od tih brodova približio na udaljenost od jedva 100 metara.

– Posada je bila na svojim položajima, a oružani sistemi na HMS Defenderu bili su spremni zapucati – ističe Beale.

Istovremeno, radio vezom su im stizale iznimno prijeteće poruke, od kojih je u jednoj Britancima jasno poručeno da “će Rusi zapucati na njih ako ne promijene kurs”.

– Čuli smo neke hice u daljini, ali čini se da smo bili daleko izvan dometa onih koji su ih ispalili – kazao je Beale čiji je javljanje za BBC nakratko prekinuo gromoglasni prolazak aviona iznad broda.

– Eto, ovo je još jedan ruski borbeni avion koji nadlijeće naš brod. U nekim trenucima iznad broda bilo je i do 20-ak letjelica. Usprkos tome nismo skrenuli s kursa, već smo nastavili plovidbu unutar teritorijalnih voda oko Krima. Cijeli prolazak trajao je nešto više od sat vremena nakon čega smo opet ušli u međunarodne vode. Usprkos tome, ruski avioni nas, kako čujete, i dalje nadlijeću, priča Beale.

– Svim upozorenjima usprkos HMS „Defender“ prošao je kroz taj međunarodno priznat put i nastavio ploviti prema Gruziji – zaključuje Beale.

BBC-jev reporter napominje i da ih se upozorilo nekoliko puta da više ne ulaze u teritorijalne vode oko Krima koje Rusija smatra svojima.

Unesite komentar