Tri zdrave navike koje će vam produžiti život sedam godina

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nova studija izmjerila je prednosti zdravog načina života kao nikada prije: prvi put, naučnici su povezali tri stvari – nepušenje, održavanje normalne težine i umjerenu konzumacija alkohola – sa sedam dodatnih godina života.

Istraživanje, objavljeno u Health Affairs, također je pokazalo da su te dodatne godine uglavnom provedene u dobrom zdravlju i bez invaliditeta. Autori studije nadaju se kako će njihovo otkrića biti poziv ljudima da promijene nezdrave obrasce ponašanja.

Da bi ispitali učinke specifičnih zdravstvenih ponašanja na dugovječnost, istraživači sa Univerziteta Michigan i Instituta Max Planck za demografska istraživanja u Njemačkoj analizirali su podatke više od 14.000 Amerikanaca, od 50 do 89 godina, anketirajući ih o njihovom zdravlju i načinu života svake dvije godine.

Sveukupno, muškarci i žene u istraživanju imali su očekivani životni vijek od 77.7 i 81.4 godine. Ali ljudi koji nikada nisu pušili i imali su indeks tjelesne mase manji od 30 (prag za pretilost) obično žive četiri do pet godina duže od opće populacije.

Kada su istraživači uključili i konzumaciju alkohola, otkrili su da oni koji su umjereno pili – manje od 14 pića sedmično za muškarce i sedam za žene – živjeli sedam godina duže od opće populacije i da su te godine uglavnom bile također bez invaliditeta.

“Ovaj nalaz ima implikacije ne samo za pojedince i njihove porodice, već i za zdravstveni sistem u cjelini”, rekao je voditelj studije Neil Mehta sa Univerziteta u Michiganu, koji je nazvao i ove dodatne godine “ogromnom beneficijom”.TOP VIJESTI

Više vijesti