Trudnice najnepoželjniji radnici u BiH

Javna je tajna da su buduće majke u bh. društvu najnepoželjniji radnici. Doba u kojem pripadnice nježnijeg spola iščekuju rođenje svog djeteta nerijetko se pretvori u pakao na radnom mjestu, koje čak i izgube, jer im biva uručen otkaz, kaže za “Dnevni avaz” Višnja Tomić, direktorica popularnog porodičnog portala “Ringeraja”.

‘Nažalost, u današnje vrijeme poslodavci sve manje imaju osjećaja za trudnice i majke tek rođenih beba, za čiji je psihički i emotivni razvoj veoma bitno da majka bude sretna i zadovoljna kako bi mogla tu pozitivnu energiju prenijeti i na dijete. Vrlo se često dešava da trudnice dobiju otkaz, njihovi poslodavci pravdaju to objašnjenjem da su one tehnološki višak, a žene ne traže svoje pravo na sudu zbog stanja u kojem se nalaze’ – govori Tomić.

Ona napominje kako iz iskustva korisnica portala “Ringeraja” zna da su se mnoge žene našle u vrlo nezgodnoj situaciji da biraju između vraćanja na posao nakon tri mjeseca porodiljskog odsustva i otkaza.

‘Mnogo je i onih koje se žale da posao nisu dobile jer se poslodavac na intervjuu interesirao za to koliko djece imaju i kojeg su uzrasta. Oni ne žele radnicu koja ima malu djecu, jer računaju da će ona biti stalno na bolovanju te da se ne isplati upošljavati takve radnike. Sramotno je što trudnice i majke nisu dovoljno zaštićene Zakonom o radu i što najljepši period, trudnoću, dočekuju sa zebnjom da bi mogle ostati bez posla’ – zaključuje Tomić.

Naša sagovornica V. P. (38) iz Sarajeva, majka dvoje djece, bila je prisiljena dati otkaz nakon što je svom šefu saopćila da je u drugom stanju. Poslodavac je prvo na sve moguće načine pokušao da je navede da ona sama da otkaz.

‘Sve više me tjerao da radim, mada je znao da to u mom stanju nije preporučljivo. Kada bi imao priliku, pod izgovorom da sam pogriješila nešto, vikao je na mene. Na posao sam dolazila plačući, jer sam unaprijed znala da me tu čeka neko ko je prema meni neprijateljski raspoložen. Sve je to utjecalo na moju trudnoću. Noćima nisam mogla spavati, bila sam nemoćna, gubila sam snagu. Iako sam bila strpljiva, nisam mogla izdržati do kraja’ – kaže V. P., koja je nakon petomjesečnih pritisaka napustila posao.

IMeliha K. jedna je od Bosanki koja je preko noći izgubila posao. Ima isto iskustvo s direktorom firme u kojoj je radila jer, nakon što mu je saopćila da je u drugom stanju, počeo je vikati na nju. Istrčala je iz sobe i počela plakati, a od stresa završila je u Hitnoj pomoći.

‘Prvo mi je direktor smanjio plaću, a onda ukinuo moje radno mjesto. Prebacio me u drugu službu gdje je posao bio stresniji. Sve je to utjecalo na mene i bebu, pa mi je doktor savjetovao da izbjegavam stresne situacije. To sam jedino mogla učiniti ako otvorim bolovanje, što sam i uradila. Kada sam se šefu javila nakon poroda, jedino što sam od njega dobila bila je moja radna knjižica’, kaže Meliha, koja je radila u banci.

Kako saznaje Dnevni avaz u Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH, u toku je procedura usvajanja novog zakona koji će sadržavati preciznije stavke kojima se osigurava veća zaštita trudnica i porodilja na radu.

Ernevaza Hrustanović, šef Odjela za rad i zapošljavanje u ovom ministarstvu, kaže da otkazi s obrazloženjem da je žena trudnica tehnološki višak mogu biti validni ako je ta firma uručila otkaz s istim razlogom za ukupno pet uposlenika.

‘Po pravilu, ako poslodavac nekog proglasi tehnološkim viškom, on onda nema pravo u narednih 12 mjeseci zaposliti nekog drugog na tom radom mjestu. Ukoliko žene primijete da su dobile otkaz, jer su trudne ili su na porođajnom odsustvu, mogu se žaliti nadležnoj inspekciji, koja može provjeriti kakvo je zaista stanje u firmi’ – dodaje Hrustanović.

(VisokoIN)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar