Trump poručio Izraelu da mir znači kompromis

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Američki predsjednik Donald Trump u petak je poručio Izraelu da će trebati učiniti “značajne kompromise” za mir s Palestincima, čak i nakon što su oni optužili jednog od njegovih bliskoistočnih diplomata za pristrasnost prema Izraelu.

Palestinci su razbješnjeni Trumpovim priznanjem Jerusalema kao izraelske prijestonice 6. decembra, u potezu koji je raskinuo s višedecenijskim američkim suzdržavanjem prema statusu grada, i od ostalih svjetskih sila traže da budu posrednici u mirovnim naporima.

U intervjuu za izraelske novine za koji se očekuje da će njegovi izvodi biti objavljeni uoči potpune objave u nedjelju, Trump je opisao svoju odluku o Jerusalemu kao “jednu od značajnijih” tokom prve godine njegovog mandata.

U Trumpovoj objavi ne odbacuje se status Jerusalema za Palestince, koji žele da istočni dio grada – koji je zauzeo Izrael u ratu u 1967. i anektirao ga, u potezu koji nikada nije priznala međunarodna zajednica – kao svoju prijestonicu.

“Želim jasno staviti do znanja da je Jerusalem prijestonica Izraela. Po pitanju konkretnih granica, pružit ću podršku onome što dvije strane dogovore među sobom”, izjavio je on za konzervativne dnevne novine Israel Hayom, u intervjuu objavljenom na hebrejskom.

“Mislim da će obje strane morati učiniti značajne kompromise u cilju omogućavanja mirovnog sporazuma”, dodao je Trump, ne pojašnjavajući dodatno tu tvrdnju.

Intervju se podudario s novim zatezanjem odnosa između Palestinaca i američkog ambasadora u Izraelu, Davida Friedmana, nakon što je Palestinac ubio jevrejskog doseljenika.

Nakon što je doseljenik ubijen nožem u ponedjeljak, Friedman je objavio na Twitteru da je donirao ambulantno vozilo zajednici ubijenog čovjeka i da se molio za njegovu rodbinu, dodajući da “palestinski čelnici hvale ubicu”.

Ta je izazvalo osude od strane palestinskih vlasti.

Izjave američkog ambasadora navode nas da se zapitamo o njegovim odnosima s okupatorom. Zastupa li on Ameriku ili Izrael, upitao je Nabil Abu Rdainah, portparol predsjednika Mahmouda Abbasa.

“Friedmanove preporuke i savjeti, koje nemaju za cilj pravedan mir na bazi međunarodnog legitimiteta, ono su što je dovelo do krize u američko-palestinskim odnosima”, izjavio je Abu Rdainah, prenosi Reuters.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.