da block

Tržišni inspektori ‘češljaju’ preko 5.000 firmi u FBiH

da block

Svi federalni i kantonalni tržišni inspektori jučer su otpočeli s inspekcijskim nadzorima u cilju provedbe Zakona o fiskalnim sistemima u FBiH, a pojačanom kontrolom bit će obuhvaćeni svi privrednici koji imaju obavezu izdavanja fiskalnih računa.

Svrha akcije jeste cjelovita i sveobuhvatna primjena fiskalnih sistema da bi se pojačala disciplina prilikom izdavanja fiskalnih računa, a pogotovo potakli potrošači da prilikom kupovine ili dobivanja usluge obavezno zatraže fiskalni račun.

Govoreći o ovoj akciji, Ibrahim Tirak, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP), kazao je da će se pojačane inspekcijske aktivnosti u narednom periodu odvijati i van standardnog radnog vremena.

“Planirali smo da izvršimo više od 5.000 kontrola” – kazao je Tirak, najavljujući “žestok udar” na sve one koji ne poštuju zakon i apelujući na građane da obavezno traže fiskalne račune.

On potcrtava da u akciji neće biti povlaštenih kompanija te da će kontrolisati “sve redom”. Odbacuje tvrdnje vlasnika malih privatnih radnji da su samo oni na konstantnoj meti inspektora, a da se velike kompanije zaobilaze.

“U ovoj upravi niko nikome nije naredio da u određenu kompaniju ode u inspekciju ili, obrnuto, da ne ode. Nikakvih izuzetaka nema” – tvrdi Tirak.

(VisokoIN)