da block

Turci se povlače iz BH Airlinesa: Vlada pregovara s novim partnerom

da block

Nakon što je Vlada FBiH u ponedjeljak dala prethodnu saglasnost Nadzornom odboru BH Airlinesa, aviokompanije u većinskom vlasništvu FBiH da donese odluku od razrješenju Uprave, i definitivno je jasno da se Turkish Airlines povlači iz ove bh. aviokompanije.

Ovu informaciju za Oslobođenje je potvrdio i ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić, rekavši da su tri člana Uprave BH Airlinesa Eldar Yavuz, Serhat Kaya i Mustafa Aydin podnijeli ostavke.

“Da Turkish Airlines izlazi iz BH Airlinesa ne treba kriti. Mi smo zajednički imali tri aviona: airbus 319 i dva ATR 72-212. Airbus 319, čiji su finansijski leasing oni plaćali, odavno je u Istanbulu. Dva ATR za koje FBiH plaća poslovni leasing će biti u našem vlasništvu u cijelosti 2016. godine. Jedan ATR je u funkciji, dok je drugi na redovnom servisu”, rekao je Bijedić.

Kako je kazao za Oslobođenje, formirali su Upravni odbor i komisiju u ime UO, Ministarstva i Agencije za privatizaciju FBiH koji trebaju da sagledaju situaciju,

“Jedna od prvih mjera je imenovanje privremene Uprave i Amira Jažića za vršioca dužnosti direktora kompanije”, dodao je Bijedić.

(VisokoIN)