da block

Turčin oštetio BiH za 211.000 KM

da block

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljanina Turske Pale Hanifija /34/, nastanjenog u Sarajevu, zbog carinske prevare u iznosu od oko 211.000 KM. Hanifi se tereti da je u periodu od 8. marta 2008. do 8. decembra 2009. godine, radeći u svojstvu odgovornog lica preduzeća “Megakom” Tuzla, u namjeri izbjegavanja plaćanja carine i drugih taksi koje se plaćaju na uvezene proizvode, podnio carinskom organu falsifikovanu carinsku ispravu i druge dokumente koji su lažni.

Optuženi se tereti da je prilikom uvoza robe iz Ukrajine sa prodavcima dogovorio da izdaju dvojne fakture-račune, tako da su računi sa stvarno ugovorenim iznosima cijena robe korišteni pri izlazu iz Ukrajine, a u BiH su korišteni lažni računi sa umanjenim cijenama iste količine robe.

Hanifi se tereti da je sa sedam krivičnopravnih radnji, prilikom uvoza u više navrata, izbjegao plaćanje carine, carinskog evidentiranja i poreza na dodatnu vrijednost u ukupnom iznosu od 211.594 KM, oštetivši tako budžet BiH za navedenu sumu.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

(VisokoIN)