-6.5 C
Visoko
22. Januara 2022.

Turska kompanija oživjela fabriku u Srebrenici

Košarac je posjetio fabriku za preradu krompira i rekao da je od izuzetne važnosti za domaće proizvođače i ekonomiju da se ne uvoze proizvodi koji mogu biti uzgojeni u našoj zemlji.

Pomoć za izvoz

On je izrazio razumijevanje da se u proizvodnji krompira u ovoj fabrici koristi sorta „fontana“ za preradu koja se ne uzgaja kod nas, što vidi kao priliku i podsticaj za domaće proizvođače koji će imati siguran plasman u ovoj fabrici.

„Ovo je jedina firma ove vrste na Zapadnom Balkanu i ona perspektivu da napravi trajne ugovore sa proizvođačima krompira u Republici Srpskoj i BiH da proizvode određenu vrstu krompira za nju i da to omogući dodatno zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta i u primarnoj i sekundarnoj proizvodnji“, objasnio je Košarac i dodao da je ovo prilika za stvaranje prepoznatljive slike u proizvodnji i preradi krompira.

Košarac je obećao da će resorno ministarstvo zakonski omogućiti izvoz domaćih prerađevina na svjetsko, kao što je tržište zemalja CEFTA i Evropske unije.

Razvoj primarne proizvodnje

„To je zajednički cilj svih u BiH, koji treba da doprinese razvoju ekonomije, jačanju, razvoju primarne proizvodnje, ali i prerađivačkih kapaciteta“, ocijenio je Košarac.

On je pohvalio napore opštinske vlasti koja se trudi da obezbijedi nova radna za sve građane ove opštine, a rekao je da postoje ozbiljni planovi za razvoj agro-turizma na srebreničkom području u okviru Nacionalnog parka „Drina“.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić rekao je novinarima da očekuje da će ova fabrika uskoro krenuti sa punim kapacitetom i da će pored novih radnih mjesta doći i orjentisanog uzgoja krompira za potrebe fabrike i time prihoda za uzgajivače.

Turska investicija

Menadžer u ovoj firmi Nada Pavlović rekla je da „Green group Bosnia“ zapošljava 30 radnika i da je od prošle godine u vlasništvu „Green group Turkey“, koja je oživila rad ovog preduzeća nakon nekoliko godina zastoja.

Prema njenim riječima, nabavili su sjeme „fontana“ i sa kooperantima iz Semberije zasijali 34 hektara da bi proizveli odgovarajući krompir za preradu na našem području, a spremni su za saradnju sa svima koji imaju uslove i žele da proizvode ovu sortu krompira.

Unesite komentar