Turska lira ponovo na rekordno niskom nivou

Turska lira u četvrtak je nastavila pad uoči sastanka centralne banke zemlje.
Valuta je pala na rekordno nisku cijenu od 10,98 u odnosu na dolar, ali je smanjila neke gubitke za trgovanje na 10,72 u četvrtak poslijepodne u Aziji.
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je izazvao pad lire rekavši da će se nastaviti boriti za smanjenje kamatnih stopa.

Erdogan je ranije rekao da su kamatne stope “đavo” i da će niže stope smanjiti inflaciju, što je u suprotnosti s onim što vjeruje većina ekonomista.

Predsjednik je također ove godine otpustio više kreatora politike centralne banke, uključujući šefa banke Nacija Agbala, koji je povisio glavnu kamatnu stopu u zemlji tokom svog vremena na toj poziciji.

Dok je lira ove godine već pala za 30 posto, MUFG banka je rekla da bi valuta mogla pasti još više.

Očekuje se da će centralna banka smanjiti stope za 100 baznih bodova na 15%, prema anketi Reutersa. Na sastanku u oktobru smanjila je stope za 200 baznih bodova.

Rečeno je da je nedavna inflacija posljedica “prolaznih faktora”, ali priznato da rastuće cijene ostavljaju ograničen prostor za daljnje snižavanje stopa.

Ako centralna banka ponovno ublaži politiku, odnosno snizi stope, moglo bi doći do više dolarizacije, dodatne slabosti lire i daljnjih inflatornih pritisaka, rekao je stručnjak iz MUFG-a.

– Smatramo trenutnu mješavinu politika neodrživom i stope će se morati povećati 2022. kako bi se usidrila očekivanja, potaknula stabilnost cijena i stabilizirala lira – rekao je, napominjući da se inflacija kreće blizu 20 posto ili četiri puta više od službenog cilja.

Unesite komentar