-6.5 C
Visoko
22. Januara 2022.

Turska naručila 50 milijuna doza ruskog cjepiva Sputnjika V

Turska, koja se bori s nestašicom cjepiva za novi koronavirus, priopćila je u srijedu da je naručila 50 milijuna doza ruskog Sputnjika V.

“Turska je potpisala ugovor o nabavi 50 milijuna doza Sputnjika V koje trebaju stići u idućih šest mjeseci. Prva isporuka bit će u svibnju”, rekao je turski ministar zdravstva Fahrettin Koca na tiskovnoj konferenciji.

Ova vijest dolazi u času kada Turska, koja je brzo počela kampanju cijepljenja, znatno usporila njezinu dinamiku zbog nedostatka cjepiva.

O tome govori i činjenica da je Koca najavio da će se druga doza Pfizer-BioNTechova cjepiva kojim se Turska koristi sada davati šest do osam tjedana nakon prve, umjesto sadašnja četiri tjedna.

“Opskrba cjepivom bit će otežana iduća dva mjeseca, ali nakon toga očekujemo da ćemo raspolagati dovoljnom količinom cjepiva”, rekao je ministar zdravstva.

Turska, koja ima oko 83 milijuna stanovnika, prijavila je više od 4,7 milijuna zaraženih novim koronavirusom i više od 39.000 umrlih, pokazuju najnoviji službeni podatci objavljeni u utorak.

Prvu dozu cjepiva primilo je tek 8,7 milijuna ljudi, većinom kineski Coronavac.

Zbog novog vala epidemije vlada je u ponedjeljak najavila gotovo trotjedno zatvaranje od četvrtka navečer.

Unesite komentar