Turska reagovala na odluke EU-a: To je licemjerstvo

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske osudilo je posljednju odluku Vijeća za opće poslove Evropske unije (EU) i stav Evropske unije ocijenilo licemjernim i nedosljednim.

U pisanoj reakciji Ministarstva se navodi kako je dio odluka koje se odnose na Tursku, a koje je na jučerašnjoj sjednici usvojilo Vijeće za opće poslove EU-a, još jednom pokazalo da je odnos EU-a prema Turskoj pun predrasuda i neadekvatan.

U saopćenju se također navodi kako je za Tursku apsolutno neprihvatljivo to što posljednjom odlukom Vijeće EU-a za nastavak procesa pridruživanje Turske želi uvesti nove besmislene uzročno-posljedične uvjete.

“Također je besmisleno da se uvjetuje i revidiranje Carinske unije koja će biti od koristi i Turskoj i Evropskoj uniji”, navodi se u saopćenju turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Vijeće za opšte poslove EU-a jučer je pohvalilo Tursku zbog zbrinjavanja 3,5 miliona sirijskih izbjeglica, ali i kritiziralo i pozvalo Tursku da otkloni nedostatke u vladavini prava i poštivanju osnovnih ljudskih prava u toj zemlji. Vijeće je također osudilo i nelegalnim ocijenilo turske aktivnosti u Egejskom moru i na istoku Mediterana.

Ističući kako je proces pregovora o pridruživanju Turske Uniji u datim okolnostima u zastoju, u odluci Vijeća se navodi kako u tim okolnostima na dnevnom redu neće biti otvaranje novih poglavlja u pregovorima, niti revidiranja sporazuma o Carinskoj uniji.