-1.5 C
Visoko
26. Januara 2022.

Tužilaštvo BiH traži da Darku Elezu bude određen pritvor od tri godine

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da Darku Elezu bude određen pritvor u trajanju od tri godine, zbog krivičnih djela za koje ga tereti u predmetu poznatom pod nazivom “Lutka”, nakon što je Elez izručen iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Tužilac Dubravko Čampara izjavio je za Srnu da je na ročištu u Sudu Bosne i Hercegovine tražio da Elezu bude određen pritvor u trajanju od tri godine.

„Tražio sam pritvor za ‘Lutku’ i još nisam dobio odluku Suda Bosne i Hercegovine“, dodao je Čampara.

Elezov advokat Senad Kreho ocijenio je da Sud Bosne i Hercegovine ne može da sudi Elezu za predmet „Lutka“, niti da odredi pritvor.

„Tražili smo da bude odbačen prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine, jer mu se ne može suditi u BiH za ‘Lutku’ zbog postojanja garancija Srbije kao države, bez obzira što mu je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, odnosno MUP Srbije, oduzeo državljanstvo Srbije“, naveo je Kreho.

Kada je Darko Elez izručen, početkom marta je odlučeno da mu pritvor ne može biti određen zbog predmeta „Lutka“. Tada je rješenje o pritvoru donijeto zbog krivičnih djela koje je dokumentovao MUP Republike Srpske, a koja su počinjena kasnije.

Potvrđena optužnica iz slučaja „Lutka“ Eleza tereti za organizovani kriminal povezan sa više krivičnih djela, među kojima su teška ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela izvršena od 2005. do 2009. godine.

Izručenje po ovim optužbama sudovi su ranije odbili, jer tada nije bio na snazi ugovor o ekstradiciji između Srbije i BiH.

Unesite komentar